
Stap 1:
Is het ongeval waarbij uw geliefde gewond is geraakt, gebeurd op of na 1 januari 2019?
- Ja? Ga door naar stap 2.
- Nee? U hebt geen recht op vergoeding van affectieschade.
De nieuwe wet affectieschade, waarover ik eerder al schreef, is ingegaan op 1 januari 2019. Hij heeft geen terugwerkende kracht. Dat betekent dat ongevallen die eerder zijn gebeurd dan 1 januari 2019, niet onder de wet vallen en dan dus geen recht is op affectieschade.
Wat nu als het ongeval plaatsvindt op 31 december 2018 en het slachtoffer overlijdt aan zijn verwondingen op 2 januari 2019? Heeft de naaste van het slachtoffer dan wel recht op affectieschade? Het antwoord hierop is nee, omdat het ongeval plaatsvond vóór 1 januari 2019. De datum van het overlijden is niet doorslaggevend.
Stap 2:
Is er sprake van ernstig of blijvend lichamelijk letsel of is het slachtoffer overleden?
- Ja? Ga door naar stap 3.
- Nee? U hebt geen recht op vergoeding van affectieschade.
Wanneer is sprake van ernstig of blijvend lichamelijk letsel? Volgens de nieuwe wet is hiervan in ieder geval sprake wanneer het slachtoffer voor 70% blijvend invalide is. Soms is dit heel duidelijk het geval, bijvoorbeeld wanneer iemand door een auto-ongeval een hoge dwarslaesie (vanaf de nek) heeft opgelopen. Maar soms is dit moeilijker te beoordelen, bijvoorbeeld wanneer iemand hersenletsel heeft waardoor hij zich anders gedraagt en zich minder kan concentreren op zijn werk. Naast het percentage van 70%, zijn er bovendien ook andere factoren waarnaar wordt gekeken. Bijvoorbeeld de impact die het letsel heeft op iemands leven. Omdat de wet nog zo nieuw is, is nog niet voor alle gevallen duidelijk wanneer sprake is van ernstig of blijvend lichamelijk letsel.
Stap 3:
Is iemand aansprakelijk voor de gebeurtenis waardoor het slachtoffer is overleden/gewond is geraakt?
- Ja? Ga door naar stap 4.
- Nee? U hebt geen recht op vergoeding van affectieschade.
Dit betekent dat er een dader (bij een misdrijf) of aansprakelijke partij (bij andere ongevallen) moet zijn aan te wijzen. Dit kan het geval zijn bij allerlei soorten ongevallen en misdrijven: moord, verkeersongevallen, ongevallen op het werk (arbeidsongevallen), medische fouten, etc. Soms zijn er meer partijen die verantwoordelijk zijn. Een advocaat kan dit voor u uitzoeken en regelen dat de verantwoordelijke partij aansprakelijkheid erkent.
Stap 4:
Bent u een partner, kind of de ouder van het slachtoffer of hebt u op een andere wijze een nauwe band met het slachtoffer?
- Ja? U hebt mogelijk recht op affectieschade.
- Nee? U hebt geen recht op vergoeding van affectieschade.
Bij deze stap wordt gekeken naar de relatie die een naaste heeft met het slachtoffer. Onder partners worden verstaan echtgenoten en geregistreerd partners. Maar ook iemand die als levensgezel samenwoont met het slachtoffer kan hieronder vallen.
Onder kinderen worden verstaan zowel minderjarigen als meerderjarige kinderen. Ook pleegkinderen vallen hieronder.
De wet heeft ook een ‘restcategorie’ voor de mensen die geen ouder, kind of partner zijn maar wel een nauwe band hebben met het slachtoffer. De wetgever heeft geen opsomming gegeven wie hieronder vallen, zodat we nog niet voor alle gevallen weten of de restcategorie van toepassing is. Een voorbeeld dat mogelijk wel in de restcategorie valt, zijn grootouders die zorgen voor hun kleinkind dat bij hen inwoont en dat gewond raakt.
Tot slot
Heeft u alle stappen doorlopen en denkt u recht te hebben op affectieschade of twijfelt u hierover? Het is altijd goed om advies in te winnen bij een advocaat gespecialiseerd in letselschade. Mocht blijken dat u geen recht hebt heeft op affectieschade, dan hebt u mogelijk als naaste of nabestaande wel recht op andere soorten schadevergoeding. Hiervoor kunt u vrijblijvend contact opnemen met mij. Samen bekijken wij uw situatie en besluiten we welke stappen worden genomen.
Maud van Lent is de oorspronkelijke auteur van dit artikel. Maud is niet meer werkzaam bij Stellicher.