
Is de coronacrisis reden om een bestaande zorgregeling niet na te leven?
Afgelopen week kregen wij de vraag van een vader of hij de kinderen bij zich zou kunnen houden, ook al schreef de zorgregeling voor dat ze in de loop van die week naar de moeder moesten worden gebracht. Vader maakte zich zorgen over het besmet raken van de kinderen terwijl zij bij zijn ex-partner waren. Volgens hem werden bij zijn ex-partner de voorschriften van het RIVM niet goed nageleefd, terwijl hij daar juist heel strikt in was. Volgens deze vader was het niet in het belang van de kinderen om bij zijn ex-partner te zijn. Zijn vraag kwam er feitelijk op neer of de coronacrisis reden was om de bestaande co-ouderschapsregeling te doorbreken.
Na een scheiding moeten ouders afspraken maken over hoe de zorg wordt verdeeld. Komen ouders er samen niet uit, dan kan de rechter de zorgregeling vaststellen. De overeengekomen of vastgestelde zorgregeling is in de regel bindend. Dat jij je zorgen maakt over besmetting van de kinderen terwijl zij bij jouw ex-partner verblijven, maakt dit niet anders.
Mocht het uiteindelijk tot een volledige lockdown komen, dan kan het zo zijn dat nood de wet breekt. Nu het op dit moment echter nog is toegestaan om de straat op te gaan, is het mogelijk de zorgregeling ‘gewoon’ na te leven en ben je daartoe in beginsel ook gehouden. Wellicht dat jij een uitzondering mag maken als jouw ex-partner griepverschijnselen heeft, vanwege het belang van het kind op bescherming van zijn gezondheid. Hoe hierin in de rechtspraak mee om wordt gegaan is echter nog niet duidelijk en zal steeds afhankelijk zijn van de omstandigheden van het geval. Uitgangspunt blijft dat de zorgregeling moet worden nageleefd.
Echter, als jij en jouw ex-partner het erover eens zijn dat onder de huidige omstandigheden de zorgregeling niet hoeft te worden nageleefd en jullie zijn het er ook over eens op welke wijze de zorgregeling dan wel moet worden uitgevoerd, is het uiteraard wel mogelijk af te wijken van de oorspronkelijke zorgregeling. Het verdient aanbeveling de richtlijnen van het RIVM in acht te nemen. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat jij in onderling overleg met jouw ex-partner besluit dat de kinderen niet bij jou verblijven op het moment dat jij klachten hebt als verkoudheid en koorts.
Ik heb het eenhoofdig gezag over de kinderen. Dan kan ik toch beslissen dat ze niet meer naar mijn ex hoeven ten tijde van de coronacrisis?
Ook wanneer je het eenhoofdig gezag hebt, mag je niet zomaar besluiten dat je kinderen niet meer naar de andere ouder hoeven. Ondanks het feit dat de andere ouder geen gezag heeft, heeft hij of zij in principe wel recht op omgang. Als is overeengekomen of is vastgesteld dat jouw ex-partner op bepaalde moment omgang dient te hebben met de kinderen, dan moet ook deze omgangsregeling in de regel gewoon worden nageleefd. Net als een zorgregeling is deze namelijk in principe bindend. Ook als de andere ouder niet belast is met het gezag over de kinderen, kan je dan dus niet zomaar beslissen dat de omgangsregeling niet meer hoeft te worden nagekomen vanwege de coronacrisis.
In verband met de uitoefening van een vitaal beroep kan ik de zorg voor de kinderen tijdelijk niet op me nemen, hoewel de zorgregeling bepaalt dat ik vaste dagen in de week de zorg voor de kinderen heb. Wat nu?
Probeer hierover afspraken te maken met jouw ex-partner. Hierbij geldt: wees duidelijk in de communicatie en maak heldere afspraken. Als jullie overeenstemming bereiken over tijdelijke aanpassing van de zorgregeling in verband met de coronacrisis, dan kan het handig zijn om de afspraken schriftelijk vast te leggen. De inhoud van de afspraken is dan voor beide partijen duidelijk. Leg ook vast dat de aanpassing slechts tijdelijk van aard is.
Lukt het niet om onderling tot afspraken te komen? Dan kan je ervoor kiezen een advocaat of mediator te benaderen om te bemiddelen. Als ook dit niet leidt tot afspraken, staat de weg naar een rechter nog open. Er lijkt dan immers sprake te zijn van een urgente zaak en urgente zaken worden ook tijdens de coronacrisis, zij het in aangepaste vorm, behandeld. Let wel, het is de rechter zelf die beslist of een zaak als urgent wordt bestempeld of niet. Wordt de zaak niet als urgent aangemerkt, dan kan het lang duren voordat de rechter de zaak behandelt. Dat is iets om rekening mee te houden.
Mijn ex weigert de kinderen naar mij toe te brengen omdat ik de richtlijnen van het RIVM niet zou opvolgen en serieus zou nemen, wat nu? Naar de rechter stappen, is op dit moment geen optie, toch?
Ook hier geldt: probeer er eerst samen uit te komen. Lukt dit niet, dan kan een mediator of advocaat wellicht bemiddelen. Anders heeft het wel degelijk zin om je tot de rechter te wenden.
Wij leiden uit vragen die wij krijgen af dat de veronderstelling is dat het op dit moment geen optie is om je tot de rechter te wenden, omdat de gerechten gesloten zijn. Urgente zaken worden echter ook tijdens de coronacrisis, al dan niet in aangepaste vorm, behandeld. Op het moment dat jouw ex-partner de zorgregeling zonder gegronde reden weigert uit te voeren en er daardoor geen enkel contact is tussen jou en de kinderen, is het mogelijk dat de rechter deze zaak als urgent bestempelt. Is dit het geval, dan zal de rechter de zaak ondanks de sluiting van de gerechten in behandeling nemen. Houd er desalniettemin rekening mee dat het enige tijd kan duren voordat een rechter de zaak kan behandelen. Het beleid wordt zolang de maatregelen voortduren steeds uitgebreid en het verloop van een zaak is daarom op voorhand lastig in te schatten. Daar komt bij dat het de rechter is die beslist of een zaak urgent is of niet; dit zal steeds afhangen van de omstandigheden van het geval.
Meer weten of een andere vraag over de zorgregeling en corona?
De Familierechtspecialisten van Stellicher staan voor je klaar. Ook nu. Schroom dus niet om contact met ons op te nemen.