
Sinds vrijdag (13 maart 2020) is mij al diverse keren de vraag gesteld: is het coronavirus een geldige reden om te stoppen met het betalen van zowel partner- als kinderalimentatie.
In dit blog zal ik deze vraag beantwoorden, en een aantal tips geven hoe om te gaan met deze specifieke situatie.
Hoe is de alimentatie vastgelegd?
Allereerst geldt dat van belang is een onderscheid te maken tussen twee situaties:
- De alimentatie is bepaald door de rechter in een beschikking, of jij en jouw ex-partner hebben afspraken gemaakt over de alimentatie. Deze afspraken zijn vastgelegd in een overeenkomst, zoals het ouderschapsplan of het convenant. Deze overeenkomst is via de rechtbank bekrachtigd in een beschikking.
- Jij en jouw ex-partner hebben samen afspraken gemaakt over de alimentatie. Er is geen rechter aan te pas gekomen.
In beide situaties geldt dat wanneer jij de alimentatie wilt wijzigen, je dit niet zomaar kunt doen. Er ligt immers een rechterlijke uitspraak of er zijn onderlinge afspraken gemaakt. Die kan je niet zomaar eenzijdig aanpassen. Het is dan ook van belang direct jouw ex-partner op de hoogte te brengen van de financiële situatie en in overleg te gaan over de aanpassing van het bedrag.
Als overleg niet lukt:
In situatie 1:
Indien dit overleg nergens toe leidt, geldt in situatie 1 dat je op zich eigenhandig de alimentatie kunt aanpassen, maar dit heeft wel risico's. Indien jouw ex-partner het hier namelijk niet mee eens is, kan jouw ex een deurwaarder of het LBIO (Landelijk Bureau Inning Onderhoudsverplichtingen) inschakelen. Deze deurwaarder (of het LBIO) zal direct een betalingsbevel kunnen uitbrengen en jou een beperkte termijn geven om tot betaling over te gaan. Indien je dan niet betaalt, dan kan jouw ex-partner de opdracht geven om beslag te leggen op jouw inkomen, bankrekeningen of andere vermogensbestanddelen. Hiermee kan alsnog de betaling van de alimentatie worden afgedwongen. Dit heeft te maken met het feit dat jouw ex-partner beschikt over een zogenaamde executoriale titel. Dit is de rechterlijke uitspraak waarmee de te betalen alimentatie is bevestigd of is vastgelegd.
Het enige dat je dan nog kunt doen, is een procedure bij de rechtbank starten waarin je wijziging van de alimentatie vraagt vanwege het feit dat jouw omstandigheden zijn gewijzigd. Daarbij geldt dan natuurlijk wel dat het jouw verwachting is dat jouw situatie voor langere tijd zal zijn gewijzigd. Indien de arbeidstijdverkorting van beperkte duur is en jouw inkomen zich binnen redelijke tijd toch weer herstelt, is het de vraag of een procedure zin heeft.
In dat kader is nog wel van belang dat je kunt aantonen in een procedure dat jij jouw ex-partner op de hoogte hebt gebracht van de gewijzigde situatie. Als dat het geval is, kan je proberen met terugwerkende kracht de alimentatie gewijzigd te krijgen.
In situatie 2:
In situatie 2 geldt dat de rechter niet is betrokken bij de alimentatie. Ook in dat geval geldt dat jij niet zomaar gemaakte afspraken kunt wijzigen. Echter, omdat er geen rechter betrokken is geweest en er geen sprake is van een executoriale titel, heeft het aanpassen van de alimentatie voor jou geen gevolgen zoals hiervoor besproken. Oftewel, jouw ex-partner kan geen deurwaarder inschakelen om de betaling af te dwingen door middel van het leggen van beslag. Jouw ex-partner kan wel zelf naar de rechter stappen om alsnog de gemaakte afspraken te laten vastleggen in een beschikking. Echter, jij kunt dan aangeven dat jouw omstandigheden zijn gewijzigd en alsnog een aanpassing vragen. Ook hiervoor geldt dat het van belang is dat jij jouw ex-partner hebt gemeld dat jouw omstandigheden zijn gewijzigd zodat een aanpassing van de gemaakte afspraken met terugwerkende kracht mogelijk is.