Heeft u vragen omtrent het coronavirus en de gevolgen voor uw organisatie? Bel dan gratis met onze coronahelpdesk: 026 - 3 777 112 (tijdens kantooruren bereikbaar). Wij helpen u graag!
-
Wat als de bank mijn krediet opzegt en terugbetaling eist?
De bank mag een krediet niet zomaar opzeggen. Als u het met de kredietopzegging of de termijn waarbinnen u moet terugbetalen niet eens bent, is het van belang direct schriftelijk bezwaar te maken bij de bank. De bank kan uw bezwaar gegrond verklaren en de opzegging intrekken. In overleg met uw bank of een nieuwe financier kunt u ook de mogelijkheid van een herfinanciering bespreken.
-
Als mkb-ondernemer heb ik liquiditeitsproblemen als gevolg van het coronavirus, wat kan ik doen?
Vanaf 16 maart 2020 zijn soepelere regels van toepassing voor de Borgstelling MKB-kredieten. Als mkb-ondernemer kunt u gemakkelijker geld lenen bij uw bank. Neem contact op met uw contactpersoon bij de bank om een aanvraag te doen.
Daarnaast kunt u als ondernemer gebruikmaken van de Garantie Ondernemersfinanciering als u problemen heeft bij het verkrijgen van bancaire leningen en bankgaranties. Ook voor deze regeling geldt dat u via de contactpersoon bij uw bank een aanvraag kunt doen.
-
Het faillissement van mijn onderneming is aangevraagd. Wat moet ik doen?
In verband met het coronavirus zijn rechtbanken gesloten. Spoedeisende zaken, waaronder faillissementszittingen, gaan daarentegen wel gewoon door. Mogelijk wordt gebruik gemaakt van videoconference in plaats van een fysieke zitting. De faillissementsaanvraag van uw onderneming wordt dus behandeld door de rechtbank. Het is belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met degene die het faillissement heeft aangevraagd. Misschien behoort een betalingsregeling tot de mogelijkheden waardoor het faillissement van de baan is. Mocht dat niet lukken dan kunt u verweer voeren tijdens de zitting. De insolventiespecialisten van Stellicher advocaten kunnen u helpen bij dit verweer en u bijstaan tijdens de zitting.
-
Hoe vraag ik het faillissement van mijn onderneming aan?
Voor het aanvragen van het faillissement van uw eigen onderneming bent u niet verplicht een advocaat in te schakelen. Ook hoeft u geen griffierecht te voldoen. De faillissementsaanvraag dient u in bij de rechtbank samen met onder andere crediteuren- en debiteurenlijsten, uittreksels uit de Kamer van Koophandel en de laatste jaarrekening.
-
Hoe vraag ik het faillissement van een debiteur aan?
Als schuldeiser kunt u een verzoekschrift tot faillietverklaring indienen bij de rechtbank. Het faillissementsverzoek zal behandeld worden tijdens een zitting op de rechtbank. U zult moeten aantonen dat uw debiteur naast uzelf nog ten minste een andere schuldeiser heeft. Voor het indienen van dit verzoekschrift moet u een advocaat inschakelen. Naast advocaatkosten zult u griffierecht en kosten voor het opvragen van stukken bij de Kamer van Koophandel moeten voldoen.
-
Wat is een buitengerechtelijk crediteurenakkoord?
Een onderneming in financiële problemen kan aan alle schuldeisers aanbieden een percentage van de schulden te voldoen tegen finale kwijting. Schuldeisers zijn niet verplicht met dit aanbod in te stemmen. Het staat de onderneming in financiële problemen vrij het akkoord naar eigen inzicht vorm te geven. Hoe beter het aanbod, hoe groter de kans dat alle schuldeisers zullen instemmen. Met een buitengerechtelijk akkoord kan een faillissement van uw onderneming worden voorkomen. Uw onderneming kan worden voortgezet als het akkoord is aangenomen.
-
Mogen financiers, waaronder banken, zekerheden uitwinnen?
Banken en ook andere financiers kunnen zekerheid hebben bedongen in de vorm van een pand- of hypotheekrecht. Het onderpand kan worden uitgewonnen als sprake is van verzuim. Daarvan is sprake als u niet voldoet aan uw aflossingsverplichtingen. In de overeenkomst met uw bank of financier kan een uitgebreidere verzuimregeling zijn opgenomen. Controleer daarom de inhoud van uw financieringsdocumentatie. Wij helpen u graag bij het beoordelen van uw documenten en het in kaart brengen van uw positie.
-
Mijn financier verzoekt mij om aanvullende zekerheid. Ben ik verplicht die te verstrekken?
Het niet nakomen van betalingsverplichtingen of waardedaling van het onderpand kan voor de financier aanleiding vormen aanvullende zekerheid te verzoeken. Bijvoorbeeld in de vorm van een borgtocht of een pandrecht op debiteurenvorderingen. In uw kredietdocumenten, zoals geldleningsovereenkomsten en bijbehorende algemene voorwaarden, staat vaak of en zo ja onder welke omstandigheden u verplicht bent aan het verzoek van uw financier te voldoen. Raadpleeg daarom altijd die documenten en neem contact op met uw financier en bespreek de (on)mogelijkheden.