Heeft u vragen omtrent het coronavirus en de gevolgen voor uw organisatie? Bel dan gratis met onze coronahelpdesk: 026 - 3 777 112 (tijdens kantooruren bereikbaar). Wij helpen u graag!
-
Moet ik de zorgregeling nakomen terwijl ik mij zorgen maak over het coronavirus?
Uitgangspunt is dat partijen gebonden zijn aan een overeengekomen zorgregeling en deze dus moeten naleven. Dat u zich zorgen maakt om het coronavirus maakt dit niet anders. Mocht het uiteindelijk tot een lock down komen, dan kan het zo zijn dat nood de wet breekt. Nu het op dit moment echter nog is toegestaan om de straat op te gaan, kan de zorgregeling in de regel gewoon worden nagekomen.
Zijn u en uw ex-partner het erover eens dat onder de huidige omstandigheden de zorgregeling niet hoeft te worden nageleefd en bent u het er ook over eens op welke wijze de zorgregeling dan wel moet worden uitgevoerd, dan kunt u uiteraard wel afwijken van de 'normale' zorgregeling. In dit kader verdient het aanbeveling de richtlijnen van het RIVM op te volgen. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat u in onderling overleg met uw ex-partner besluit dat de kinderen niet bij u verblijven op het moment dat u klachten hebt als verkoudheid en koorts.
Meer weten of de zorgregeling in tijden van corona? Lees het blog "Corona en de uitvoering van de zorgregeling".
-
Wat kan ik doen als ik de huidige zorgregeling niet kan nakomen vanwege de uitoefening van een vitaal beroep?
Probeer hierover afspraken te maken met uw ex-partner. Hierbij geldt: wees duidelijk in de communicatie en maak heldere afspraken. Als u overeenstemming bereikt met uw ex-partner over aanpassing van de zorgregeling in verband met de coronacrisis, leg de afspraken om discussies te voorkomen dan schriftelijk vast en geef hierbij aan dat de aanpassing slechts tijdelijk van aard is.
Lukt het u niet om tot afspraken te komen met uw ex-partner? U kunt er dan voor kiezen een advocaat of mediator te benaderen om te bemiddelen. Leidt dit ook niet tot afspraken? Dan staat de weg naar een rechter nog open. Er lijkt dan immers sprake te zijn van een urgente zaak en urgente zaken worden ook tijdens de coronacrisis, zij het in aangepaste vorm, behandeld.
Meer weten of de zorgregeling in tijden van corona? Lees het blog "Corona en de uitvoering van de zorgregeling".
-
Wat kan ik doen met mijn alimentatieverplichting nu ik door de coronacrisis minder inkomen heb?
Hebt u met uw ex-partner afspraken gemaakt over de te betalen alimentatie of heeft de rechter de alimentatie bepaald? Dan kunt u de alimentatie niet zonder risico's eigenhandig wijzigen. Het is dan ook van belang direct uw ex-partner op de hoogte te brengen van de financiële situatie en in overleg te gaan over de aanpassing van het bedrag.
Maar wat nu als het overleg met uw ex-partner nergens toe leidt? U leest het in deze blog.
-
Ben ik verplicht om in te stemmen met een wijziging van de alimentatie omdat mijn ex-partner door de coronacrisis minder inkomen heeft?
Als u het niet eens bent met de wijziging die uw ex-partner voorstelt, bent u niet verplicht hiermee in te stemmen. Uw ex-partner zal slechts door middel van een rechterlijke uitspraak een wijziging kunnen afdwingen. Echter, als uw ex-partner aantoont dat hij op dit moment écht niet de financiële middelen heeft om de afgesproken alimentatie te voldoen, dient u zichzelf af te vragen of u er wel verstandig aandoet niet aan een (tijdelijke) oplossing mee te werken. Heeft uw ex-partner bijvoorbeeld een eenmanszaak en dreigt de huurbaas van het bedrijfspand met een uitzetting als de huur niet tijdig wordt voldaan? Dan kan een flexibele houding aan uw zijde er wellicht toeleiden dat het bedrijfspand wordt behouden en daarmee de eenmanszaak de Coronacrisis doorstaat. Zodra de coronacrisis achter de rug is, staat uw ex-partner er dan misschien al snel financieel weer beter voor en kan de alimentatieverplichting weer na worden gekomen. U kunt daarbij ook afspreken dat uw ex-partner de niet-betaalde alimentatie met terugwerkende kracht voldoet zodra de coronacrisis achter de rug is.
Daar komt bij dat als u niet meewerkt, uw ex- partner een procedure kan starten om de alimentatie gewijzigd te krijgen. Wij verwachten dat, alhoewel hierover nog geen uitspraken beschikbaar zijn, de coronacrisis en een daardoor veroorzaakte inkomensdaling, voor een rechter reden kan zijn om de alimentatie aan te passen. Dat kan zelfs met terugwerkende kracht. Er bestaat dan een risico dat u de teveel ontvangen alimentatie achteraf moet terugbetalen.
Bent u bang dat uw ex-partner misbruik maakt van uw bereidheid om tot een oplossing te komen? Stel dan voor de vastgelegde afspraken over de alimentatie niet te wijzigen, maar geef aan dat zolang uw ex-partner aantoont dat sprake is van een benarde financiële situatie, u af zal zien van het vorderen van nakoming van de gemaakte afspraken. Maak daarbij ook de afspraak dat zodra de financiële situatie verbetert, uw ex-partner weer gehouden is om de afspraken na te komen (lees: het afgesproken bedrag aan alimentatie te betalen) en u dan ook weer nakoming zult (kunnen) vorderen.
Instemmen met een wijziging van alimentatie kan verstrekkende gevolgen hebben en dient daarom zorgvuldig te gebeuren. Wij raden u dan ook aan om hiervoor altijd een juridisch adviseur te raadplegen.