
Afgelopen Hemelvaart werd een Limburgse ondernemer geconfronteerd met een uitbundig “verjaardagsfeestje” op één jaarplaats met ongeveer 20 mensen. De noodverordening stond op dat moment géén samenkomsten toe, de ondernemer had haar recreanten daar in haar nieuwsbrief over geïnformeerd. De 1,5-meter afstand leek niet te kunnen worden gewaarborgd. Verzoeken van personeel om afstand en “goed gedrag” hadden niet het gewenste effect. Voor de ondernemer was dit aanleiding om de huurovereenkomst per direct tussentijds te beëindigen. De recreant was het hier niet mee eens en legde de kwestie voor aan de rechter. De voorzieningenrechter oordeelde in het voordeel van de ondernemer. Hij mocht direct tot opzegging en ontzegging van de toegang overgaan.
Toetsingskader
Op grond van artikel 14 van de RECRON-voorwaarden voor vaste jaarplaatsen is het mogelijk om de huurovereenkomst tussentijds te beëindigen. Aan welke vereisten moet de recreatieondernemer hiervoor voldoen?
Allereerst moet de ondernemer kunnen aantonen dat de recreant, mederecreant(en) en/ of derde(n) zich niet houden aan de verplichtingen die voortvloeien uit de overeenkomst, het parkreglement of de overheidsvoorschriften. Er moet sprake zijn van een situatie waarbij van de recreatieondernemer niet langer kan worden gevergd dat hij de huurovereenkomst nog in stand houdt.
In deze zaak had de ondernemer de RIVM-richtlijnen en aanvullende parkregels toegelicht in zijn nieuwsbrief en de recreanten voorafgaand schriftelijk gewaarschuwd.. De inmiddels opgelegde sanctie bij niet-naleving was ook vermeld. Daarnaast is de recreant en zijn bezoek meerdere keren aangesproken op het niet navolgen van de geldende richtlijnen gedurende het “coronafeestje”. Ook is de tussentijdse beëindiging schriftelijk bekendgemaakt.
De voorzieningenrechter oordeelde dat de ondernemer in zijn recht stond.
Deze zaak onderstreept dat ondernemers in dergelijke conflicten tijdens het gehele proces duidelijk moeten communiceren en alles schriftelijk moeten vastleggen.
Kortom: als de recreatieondernemer de juiste stappen doorloopt, kan hij controle houden over de situatie en de maatregel ‘opzegging en ontzegging van de toegang tot het vakantiepark’ treffen wanneer nodig.
Dit artikel is gepubliceerd in Recreactie nummer 07 (november 2020). Recreactie is het branchemagazine van HISWA RECRON.