
De regeling Werktijdverkorting is stopgezet. Als u al een aanvraag heeft gedaan voor de regeling Werktijdverkorting, dan wordt deze aanvraag automatisch omgezet in een aanvraag voor de NOW.
In onderstaand overzicht vindt u de belangrijkste uitganspunten van de NOW.
Omzetverlies
- Wanneer u ten minste 20% omzetverlies verwacht, komt u in aanmerking voor de tegemoetkoming in de loonkosten van uw werknemers.
- Er wordt gekeken naar de netto-omzet.
- De periode waarin u verwacht (het grootste) omzetverlies te lijden, dient als meetpunt voor de aanspraak op tegemoetkoming. Dit heet in de NOW de ‘referteperiode’. De referteperiode kan aanvangen op 1 maart, 1 april of 1 mei 2020 en duurt drie maanden. U kunt de startdatum van de periode zelf kiezen.
- U maakt een inschatting van het omzetverlies over deze referteperiode. De omzet over deze periode wordt afgezet tegen 25% van de omzet over 2019 als vergelijkingsmaatstaf.
- Let op! Het omzetverlies moet zien op het gehele concern.
Loonsom/loonkosten
- De tegemoetkoming in de loonkosten ziet op de uitbetaalde loonsom in de periode van 1 maart 2020 tot en met 1 mei 2020.
- De loonsom is het loon van al uw werknemers behorende tot één loonheffingennummer.
- De tegemoetkoming geldt alleen voor salarissen tot maximaal € 9.538,00 bruto per maand. Verdient uw werknemer meer? Dan ontvangt u voor de loonsom boven dit maximumbedrag geen tegemoetkoming.
- De hoogte van de tegemoetkoming in de loonkosten is afhankelijk van uw omzetverlies. De hoogte bedraagt maximaal 90% van uw totale loonsom. Voor de berekening bestaat een staffel.
- Voor de berekening van de loonsom gebruikt UWV de gegevens uit de loonaangifte bij de belastingdienst. Zorg er dus voor dat u tijdig loonaangifte doet.
- Er wordt een standaard 30%-toeslag bij het loon opgeteld voor de werkgeverslasten (pensioen/verzekeringen/vakantiegeld).
Voorschot UWV en definitieve vaststelling van de tegemoetkoming
- UWV betaalt voorschotten uit van 80% van de verwachte tegemoetkoming.
- Bij het bepalen van de voorschotten neemt UWV de loonkosten over januari 2020 als uitgangspunt. Dit komt omdat de werkelijke loonkosten over de periode maart tot en met mei 2020 nog niet bekend zijn.
- Achteraf stelt UWV de tegemoetkoming op basis van nacalculatie definitief vast.
Verplichtingen aanvrager
- Het is niet de bedoeling dat u een ontslagaanvraag bij UWV indient wegens bedrijfseconomische omstandigheden, gedurende de periode waarvoor u tegemoetkoming ontvangt.
- Als u al een ontslagaanvraag heeft ingediend wegens bedrijfseconomische omstandigheden tussen 1 maart 2020 en 17 maart 2020, dan geldt deze verplichting niet. U kunt in dat geval dus gewoon in aanmerking komen voor de tegemoetkoming.
- De NOW impliceert dat u de arbeidsovereenkomst van uw werknemers wel op andere wijze kan beëindigen, bijvoorbeeld via een beëindiging met wederzijds goedvinden (een beëindigingsregeling), een proeftijdontslag, of het niet verlengen van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd.
- Als u toch overgaat tot een ontslagaanvraag wegens bedrijfseconomische omstandigheden dan kan UWV deze aanvraag wel toewijzen. Voor de werknemer(s) voor wie u een ontslagaanvraag doet, ontvangt u dan met terugwerkende kracht géén tegemoetkoming. Ook krijgt u als het ware een ‘boete’. Er wordt namelijk nog eens 50% extra van de loonsom van de betreffende werknemer van uw tegemoetkoming afgetrokken.
- U moet ervoor zorgen dat de loonsom van uw werknemers zoveel mogelijk gelijk blijft (bijvoorbeeld door uw oproepkrachten op dezelfde wijze te blijven inzetten). Wanneer u dat niet doet, dan leidt dat uiteindelijk tot een lagere loonsom en daarmee na nacalculatie tot een lagere tegemoetkoming.
- Het is de bedoeling dat u het loon voor 100% aan uw werknemers blijft uitbetalen als u gebruik maakt van de NOW. U bent dus verplicht de tegemoetkoming uitsluitend te gebruiken om die 100%-loonkosten te voldoen.
- U bent verplicht uw ondernemingsraad, personeelsvertegenwoordiging of personeelsvergadering te informeren over de tegemoetkoming.
De aanvraag
- Vanaf uiterlijk 13 april (mogelijk per 6 april) 2020 kunt u uw aanvraag indienen bij UWV. De aanvraag gaat middels een digitaal formulier. De aanvraagperiode eindigt op 31 mei 2020. Mogelijk volgt er verlenging met nogmaals 3 maanden.
- Binnen een concern dient u voor elke vennootschap waarvoor u tegemoetkoming wilt ontvangen een separate aanvraag in te dienen (per loonheffingennummer).
- Er zijn waarborgen ingebouwd om fraude tegen te gaan. Misbruik kan (strafrechtelijk) worden gesanctioneerd.
Update
Om de werkgelegenheid te beschermen is de concernbepaling in de NOW aangepast. Werkmaatschappijen die door de Coronacrisis meer dan twintig procent omzetverlies hebben maar behoren tot een concern dat niet aan die voorwaarde voldoet, mogen toch de NOW aanvragen. Hiervoor gelden wel extra voorwaarden. Lees er meer over in de Kamerbrief op deze pagina.