
Vervangende toestemming tot vaccinatie
Hof Den Haag liet zich onlangs uit over de vraag of er vervangende toestemming tot vaccinatie moest worden verleend. Vader is van mening dat zijn kind gevaccineerd moet worden volgens het Rijksvaccinatieprogramma. Moeders mening staat hier lijnrecht tegenover. Zij wil het kind helemaal niet vaccineren, omdat zij meent dat vaccineren ongezond is.
De vader stapt vervolgens naar de rechter. De rechtbank wijst het verzoek van vader, om hem toestemming te verlenen om de minderjarige te laten vaccineren volgens het Rijksvaccinatieprogramma, af. De vader gaat tegen deze beslissing in hoger beroep.
Het Hof oordeelt in hoger beroep dat het laten vaccineren van de minderjarige het meest in haar belang is en dat het verzoek van de vader moet worden toegewezen. Opvallend is dat het Hof er blijk van geeft dat er de laatste tijd veel maatschappelijke aandacht is voor en verdeeldheid is over het vaccineren:
Het Rijksvaccinatieprogramma is van overheidswege opgesteld ter bescherming van kinderen tegen diverse aandoeningen die voor hen schadelijk kunnen zijn. Uitgangspunt is dat vaccineren in het belang van het kind is. Ondanks andere opinies die in de afgelopen jaren ook naar voren zijn gebracht, is de heersende leer nog altijd dat het Rijksvaccinatieprogramma voldoet en zonder wezenlijke risico’s kan worden opgevolgd. Voorts is het een feit van algemene bekendheid dat in medische kringen het gevoerde overheidsbeleid breed wordt gedragen en dat het overgrote deel van de bevolking dit overheidsbeleid ook volgt en kinderen laat deelnemen aan het Rijksvaccinatieprogramma.
Andere gevallen die voor vervangende toestemming in aanmerking komen
In een eerdere blog (zie hier) werd al geschreven over de situatie waarin één van de ouders wil verhuizen en de andere ouder het daar niet mee eens is. Ook wanneer u op vakantie wil met de kinderen en uw ex hier geen toestemming voor verleent, kunt u vervangende toestemming aan de rechter vragen. Hetzelfde geldt wanneer uw ex niet mee wil werken aan het aanvragen van nieuwe identiteitsbewijzen voor uw kind(eren) of aan een inschrijving van uw kind(eren) op een nieuwe school. Daarnaast kan er bijvoorbeeld vervangende toestemming worden verzocht om uw kind(eren) medisch te laten behandelen, of een pedagogisch of psychologisch hulpverleningstraject te starten. De rechter houdt in zijn beslissing altijd rekening met het belang van het kind.
Een voorbeeld van een zaak waarin verzocht werd om vervangende toestemming tot het inschrijven op een bepaalde middelbare school kwam voor bij het Hof Arnhem-Leeuwarden. De moeder wil haar zoon inschrijven bij een internationale school, omdat hij dan hoge kansen zal hebben op de internationale arbeidsmarkt en niet alleen georiënteerd zal zijn op Nederland.
De vader is het daar niet mee eens. Hij vindt dat zijn zoon op zijn huidige school moet blijven, omdat dit de wens van de zoon is. De zoon heeft namelijk aangegeven liever op zijn huidige school te blijven, omdat hij het er erg gezellig vindt en het ook minder lang reizen is dan naar de internationale school. Het Hof stelt vast dat de moeder het belang van het kind op een optimale ontwikkeling op cognitief en educatief gebied voorop stelt, maar dat hier ook andere ontwikkelingsbelangen spelen, zoals emotioneel welbevinden en sociale ontwikkelingen. Die laatste belangen dienen volgens het Hof, gelet op de wens van het kind, zwaarder te wegen. Het verzoek van de moeder om haar zoon in te schrijven op de internationale school wordt daarom afgewezen.
Wilt u vervangende toestemming van de rechter krijgen?
Bent u samen met uw ex-partner belast met het gezamenlijk gezag over uw kind(eren) en wilt u bijvoorbeeld een bepaalde medische behandeling, maar uw ex niet? Of weigert uw ex u toestemming te verlenen met de kinderen op vakantie te gaan of mee te werken aan het aanvragen van nieuwe identiteitsbewijzen? Onze familierechtspecialisten kunnen u helpen in dit soort gevallen. Zo kunnen wij namens u een verzoek bij de rechter indienen tot vervangende toestemming. Ook kunnen wij u bijvoorbeeld ondersteunen om samen met de ouder overeenstemming te bereiken. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.