MR. E.H. VAN OLMEN
Advocaat mediator familie-en erfrechtHoe kom ik af van het testamentair bewind op mijn erfenis?
Soms is een erfenis onder bewind gesteld. In dat geval heeft de overledene in zijn testament bepaald dat bepaalde goederen die verkregen worden uit de erfenis (bijvoorbeeld vermogen) onder bewind staan. Dit wordt een testamentair bewind genoemd.
Direct adviesDeze vorm van bewindvoering is dus niet ingesteld over een persoon, maar over goederen. Vaak wordt het bewind ingesteld omdat de overledene vond dat de erfgenaam (ook wel rechthebbende genoemd) (nog) niet in staat is om de volledige verantwoordelijkheid te krijgen over de nagelaten goederen. In het testament kan de overledene bepalingen hebben opgenomen over welke bevoegdheden hij aan de bewindvoerder toekent en wanneer het bewind eindigt.
Het is echter niet altijd zo dat de overledene ook inderdaad dit soort bevoegdheidsbepalingen heeft opgenomen in het testament of heeft aangegeven wanneer het bewind eindigt. In dat geval staat in het testament enkel welke goederen onder bewind zijn gesteld en wie de bewindvoerder is. Er moet dan gekeken worden naar de wet om te bepalen wat de bevoegdheden van de bewindvoerder zijn en hoe het bewind kan worden beëindigd.
In onze praktijk komt het geregeld voor dat de rechthebbenden op den duur van mening zijn dat het bewind niet langer noodzakelijk is en dat zij van het bewind af willen. Welke mogelijkheden zijn er om van het testamentair bewind af te komen wanneer dit niet in het testament is bepaald?
Opheffen testamentair bewind of ontslag van de bewindvoerder?
In principe zijn er twee mogelijkheden om van het testamentair bewind af te komen:
- opheffing van het bewind
- ontslag van de bewindvoerder
Bij het opheffen van het bewind ‘verdwijnt’ het volledige bewind. Bij het ontslag van de bewindvoerder is dit niet het geval. In dat geval blijft het bewind bestaan, maar wordt alleen de bewindvoerder ontslagen en vervangen.
Opheffen: in wiens belang is het testamentair bewind?
Ik zal enkel de meest voorkomende gevallen waarin opheffing van het bewind mogelijk is bespreken. Om te beoordelen of het mogelijk is of het bewind kan worden opgeheven, is het allereerst de vraag in wiens belang het bewind is ingesteld.
Bewind in het belang van de rechthebbende
Is het bewind uitsluitend ingesteld in het belang van de rechthebbende, dan eindigt deze allereerst door het overlijden van de rechthebbende. Ook tijdens het leven van de rechthebbende zijn er in sommige gevallen mogelijkheden om het bewind op te heffen. Zo kan het bewind door de rechtbank op twee manieren worden opgeheven. Allereerst op verzoek van de bewindvoerder zelf wanneer er sprake is van onvoorziene omstandigheden en aannemelijk is dat de rechthebbende de onder bewind gestelde goederen zelf op verantwoorde wijze kan besturen. Daarnaast kan het bewind worden opgeheven op verzoek van de rechthebbende op dezelfde gronden en wanneer daarbij ook een termijn van vijf jaar is verstreken na het overlijden.
Bewind in het belang van een ander dan de rechthebbende
Soms is het bewind juist ingesteld in het belang van een ander dan de rechthebbende. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer de overledene het bewind heeft ingesteld in het belang van de vruchtgebruiker. In het geval van vruchtgebruik heeft de overledene in zijn testament het gebruik van een goed toegekend aan een ander dan de erfgenaam. De vruchtgebruiker is dus geen eigenaar van dit goed, dat is de erfgenaam, maar de erfgenaam (ook wel bloot-eigenaar genoemd) mag dit goed gedurende het vruchtgebruik niet gebruiken. In dat geval eindigt het bewind wanneer dit belang vervallen is, of wanneer de rechthebbende en de persoon in wiens belang het bewind is ingesteld een gemeenschappelijk besluit tot opheffing van het bewind toesturen aan de bewindvoerder.
Gemeenschappelijk belang
Het kan ook voorkomen dat bewind is ingesteld in gemeenschappelijk belang. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer sprake is van een vruchtgebruik. In dat geval bestaat volgens de wet het vermoeden dat het bewind is ingesteld in het belang van zowel de vruchtgebruiker als de hoofdgerechtigde. Een wettelijk vermoeden betekent dat hiervan uitgegaan wordt, maar dat het mogelijk is om door het verstrekken van bewijsstukken aan te tonen dat dit vermoeden niet juist is.
Is een bewind ingesteld in gemeenschappelijk belang, dan eindigt dit bewind indien het belang vervallen is, of wanneer het bewind is opgezegd. Opzegging van bewind moet schriftelijk gebeuren door de rechthebbende en is mogelijk vanaf vijf jaar na het overlijden van de erflater. Ook moet in dat geval een termijn van een maand worden gehanteerd als een soort opzeggingstermijn.
Ontslag van de bewindvoerder
Het kan voorkomen dat het niet mogelijk is om het bewind in zijn geheel op te heffen of te beëindigen, maar dat het wel mogelijk is om een bewindvoerder te ontslaan en vervolgens een nieuwe bewindvoerder te benoemen. In dat geval blijft het bewind dus wel bestaan.
Wanneer je de bewindvoerder wilt ontslaan, moet je een verzoek indienen bij de kantonrechter. Je moet dan aantonen dat er sprake is van gewichtige redenen voor het ontslag van de bewindvoerder. Met gewichtige redenen wordt gedoeld op de situatie dat de bewindvoerder in ernstige mate tekortschiet in de nakoming van zijn verplichtingen of dat hij ongeschikt is geworden het bewind te voeren. Er wordt ook wel verwezen naar het begrip gewichtige redenen bij het ontslag van een executeur. Hierbij moet worden gedacht aan misbruik van bevoegdheid, verwaarlozing van zijn verplichtingen of de omstandigheid dat de executeur/bewindvoerder niet in staat is tot een behoorlijke uitoefening van zijn taak. Ook een ernstig mate van wantrouwen jegens de bewindvoerder kan een gewichtige reden zijn indien dit wantrouwen gegrond is en gebaseerd op objectieve maatstaven. Het is dan ook van belang dat het verzoek tot ontslag van de bewindvoerder met bewijsstukken kan worden onderbouwd.
Conclusie
Indien sprake is van testamentair bewind bestaan meerdere mogelijkheden om hiervan af te komen. Zo kan worden gekeken of het bewind kan worden opgeheven. Hiervoor is van belang dat duidelijk is in wiens belang het bewind is ingesteld.
In sommige gevallen is het niet mogelijk om het bewind te beëindigen, maar kan de bewindvoerder wel worden ontslagen en een andere bewindvoerder worden benoemd. Hiervoor is het wel van belang dat het verzoek goed is onderbouwd met objectieve bewijsstukken.
Categorieën
Deel dit artikel
Direct advies
Neem contact op met MR. E.H. VAN OLMEN
Lees meer goede ideeën
Blog
Werkgever: ben jij voorbereid op een bedrijfsongeval?
Een ongeluk zit in een klein hoekje. Ondanks nauwgezette voorzorgsmaatregelen kan het gebeuren dat er een ongeval op de werkvloer…
Lees verderBlog
Hoe lang heb ik recht op partneralimentatie?
Het komt vaak voor dat na een echtscheiding één ex-partner partneralimentatie moet betalen aan de andere. In onze praktijk krijgen wij…
Lees verderBlog
Omgang tussen opa en oma en de kleinkinderen wordt eenvoudiger?
Ouders hebben recht op omgang met hun kind. Andersom heeft het kind ook recht op contact met beide ouders. Maar wat is de positie van…
Lees verderBlog
Algemene voorwaarden in de werkplaats: praktische tips
Voor bedrijven in de automotive-sector, zoals garagebedrijven en autohandelaren, kan het gebruik van algemene voorwaarden de nodige…
Lees verder