
Het steunakkoord
Het steunakkoord is een vorm van brancheregulering waarvan de afspraken niet afdwingbaar zijn. Aan deze afspraken en richtlijnen kunnen in rechte dan ook geen formele aanspraken worden ontleend. Het betreft een zogenoemde “gentlemen agreement”. In het steunakkoord is wel omschreven wat de diverse belangengroepen op dit moment en onder de huidige omstandigheden gezamenlijk redelijk vinden met betrekking tot het opschorten van (een deel van) de betalingsverplichting van een huurder. Kortom; een soort van advies en aanbeveling waar van de verwachting is dat die in de praktijk draagvlak ondervinden en dus ook betekenis hebben.
Richtlijn opschorten betalingsverplichting
Onderdeel van het steunakkoord zijn de richtlijnen met betrekking tot het opschorten van de verplichting van de huurder om huur te betalen. Op de korte termijn zou deze richtlijn verlichting moeten geven voor huurders in de getroffen branches. Het steunakkoord beveelt het aan dat u als verhuurder akkoord gaat met huuropschorting voor een periode van drie maanden, gerekend vanaf april 2020. Deze aanbeveling geldt alleen als de Nederlandse retailer kan aantonen dat sprake is van een omzetdaling van minimaal 25 procent. Het steunakkoord gaat vervolgens verder in op de transparantie van de omzetdaling en reikwijdte van dat omzetverlies (voornamelijk offline omzet).
Uit het steunakkoord blijkt dat deze richtlijn als basis kan gelden. De uiteindelijke afspraken kunnen mede afhangen van diverse andere factoren. Bij het maken van afspraken kunt u rekening houden met bijvoorbeeld het (inter)nationale karakter van de huurder, de vestigingen en formules in het buitenland en de (inter)nationale aandeelhouders.
Tot slot is goed om te onthouden dat het opschorten van de betalingsverplichting niet betekent dat u de huur kwijtscheldt. Huuropschorting ziet enkel op het uitstellen van betaling van de huur. Op een later moment moet uw huurder in beginsel diens verplichting alsnog nakomen en de volledige huur betalen. Uitstel is geen afstel. Kwijtschelding vergt opnieuw een duidelijke nadere afspraak met uw huurder.
Kortom
In deze coronacrisis biedt het steunakkoord u een richtlijn om met uw huurder in gesprek te gaan, om zo tot een gezamenlijke oplossing te komen. Het akkoord bevat echter geen recht waarop uw huurder aanspraak kan maken. Het zonder nader overleg en volledig stoppen met betalen van de huur behoort - ook op grond van dit steunakkoord - niet tot de mogelijkheden. Uw huurder kan een bestaande huurovereenkomst immers niet eenzijdig aanpassen. Het is - ook in deze coronacrisis - nauwelijks voor te stellen dat dergelijke algemene en algehele stopzetting van huurbetaling zonder consequenties blijft. De eerste recente voorbeelden in de praktijk tonen ook aan dat (grotere) retail ketens onder druk van een faillissementsaanvraag alsnog huur (gedeeltelijk) zijn gaan betalen, en anderen in ieder geval tenminste de helft blijven voldoen. Huurders durven het risico en de (rechts)gevolgen van voorlopig algehele staking van huurbetaling doorgaans blijkbaar toch niet aan.
[1] IVBN, INretail, Vastgoed Belang, Detailhandel Nederland, EZK, NVB (Het betreft NVB leden van de commissie zakelijk vastgoed (ABN AMRO, Deutsche Bank, ING en Rabobank), VGO