
Doelstelling
Het omgevingsrecht regelt wat kan en mag in de fysieke leefomgeving. Daaronder wordt met name de ruimtelijke ordening bedoeld – wat mag waar gebouwd worden en hoe mogen gebouwen en percelen gebruikt worden –, maar ook milieu, natuur, infrastructuur en water behoren tot de fysieke leefomgeving. Wet- en regelgeving op dit gebied is complex en omvangrijk, mede door de vele deelgebieden. De doelstelling van de Omgevingswet is het eenvoudiger en beter maken van het omgevingsrecht.
Een burger of bedrijf kan straks bij één loket één vergunning krijgen voor een ruimtelijk project. Zo volgt uit de toelichting op de Omgevingswet. De bestaande wetten en diverse daaraan verbonden besluiten en regelingen – zoals de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht, de Wet ruimtelijke ordening en het Besluit ruimtelijke ordening – worden geïntegreerd tot een nieuwe bundeling van regels voor ruimtelijke projecten.
Nieuwe regels
Naast de wet zal in het Omgevingsbesluit onder meer geregeld worden wie bevoegd is bepaalde vergunningen af te geven. Daarnaast wordt in dit besluit geregeld dat de procedures sneller worden. Het Besluit kwaliteit leefomgeving zal regelen wat provincies, gemeenten en waterschappen in omgevingsplannen (de nieuwe bestemmingsplannen) en verordeningen moeten vastleggen en op welke manier. In het Besluit activiteiten in de leefomgeving zullen basisregels worden opgenomen die voor bepaalde activiteiten overal hetzelfde zijn. Hierbij kan gedacht worden aan het oprichten van een tankstation. De regels over veiligheid en gebruik van woningen en gebouwen alsmede het slopen daarvan, zullen in het Besluit bouwwerken leefomgeving worden opgenomen.
Stand van zaken
De Omgevingswet is door de Eerste Kamer al in maart 2016 aangenomen. De daaraan verbonden besluiten (AMvB’s) zoals hiervoor benoemd, zijn in concept gereed om naar de Raad van State gestuurd te worden voor advies. Het wetgevingstraject is dus al een heel eind. Maar de operatie is niet alleen op rijksniveau omvangrijk, ook op het niveau van met name gemeenten staat nog veel te veranderen.
De minister heeft aangegeven het veranderingsproces liever zorgvuldig dan snel te doen. Vandaar dat nu aangegeven is dat de invoering van de Omgevingswet niet op 1 juli 2019 zal plaatsvinden, maar op een later moment. Na de zomer volgt meer duidelijkheid over de nieuwe datum van inwerkingtreding.
Karin Huisman is oorspronkelijk auteur van dit artikel. Karin is niet meer werkzaam bij Stellicher.