
De voorwaarden voor aanspraak op subsidie verschillen per tranche. De NOW 3 is opgedeeld in drie opeenvolgende tranches:
- De derde tranche loopt van 1 oktober 2020 tot en met 31 december 2020;
- De vierde tranche loopt van 1 januari 2021 tot en met 31 maart 2021;
- De vijfde trance loopt van 1 april 2021 tot en met 30 juni 2021.
Omzetverlies
Er geldt nog steeds dat uw onderneming een bepaald omzetverlies moet draaien om in aanmerking te komen voor de NOW 3. In de derde tranche moet het minimale omzetverlies 20% zijn om in aanmerking te komen voor subsidie. Voor de vierde en vijfde tranche geldt dat uw onderneming een omzetverlies moet draaien van 30%. Als u denkt dat dit het geval zal zijn, is het aan te raden een aanvraag voor subsidie te doen.
Het omzetverlies wordt berekend door de omzet in een bepaalde periode van drie maanden (de referteperiode) in 2020/2021 te vergelijken met diezelfde periode in 2019. Uiteraard is de referteperiode wel afhankelijk van over welke tranche u subsidie aanvraagt.
U kunt per tranche aangeven welke startdatum u kiest voor de referteperiode. De startdatum moet wel telkens liggen op de eerste van de maand en binnen de specifieke tranche. Indien u subsidie wenst te krijgen in de derde tranche, dient u als referteperiode dus te kiezen een periode van drie maanden vanaf 1 oktober 2020, 1 november 2020 of 1 december 2020. Als u al subsidie heeft gekregen in NOW 2, dan dient uw referteperiode direct aan te sluiten op uw gekozen referteperiode onder de NOW 2. Indien u aanspraak wil maken op subsidie in alle drie de tranches, dan dienen de gekozen referteperiodes op elkaar aan te sluiten.
De loonsom
De hoogte van de subsidie wordt berekend aan de hand van de loonsom van uw onderneming. Voor alle tranches binnen de NOW 3 geldt dat de loonsom van juni 2020 (+ 40% voor werkgeverslasten) wordt gebruikt voor de berekening. Let op: hierbij geldt nog steeds dat onder loonsom wordt verstaan ‘het loon van alle werknemers behorende tot één loonheffingennummer’.
De aanvraag
De aanvraag dient u in bij UWV via een aparte webmodule op de website van UWV. Dit kan naar verwachting vanaf half november 2020.
U heeft hiervoor de volgende gegevens nodig:
- bedrijfsgegevens;
- het loonheffingennummer waarvoor u de aanvraag doet;
- voor welke periode u subsidie wenst;
- hoeveel omzetverlies u verwacht in deze periode;
- het bankrekeningnummer waarop de loonheffingen worden betaald en de tenaamstelling van dit rekeningnummer.
U ontvangt gewoonlijk binnen twee à vier werken reactie, waarna UWV gelijk zal overgaan tot het betalen van een voorschot. Dit voorschot bestaat uit 80% van de verwachte subsidie. Achteraf stelt UWV de subsidie op basis van nacalculatie definitief vast.
Positieve verandering: meer ruimte voor werkgevers
Werkgevers krijgen onder de NOW 3 meer ruimte om aanpassingen te maken in hun personeelsbestand. Op verscheidene manieren zorgt de regering voor die ruimte.
- De totale loonsom van werkgevers mag per tranche telkens een beetje (meer) dalen, zonder dat dit enig gevolg heeft voor de hoogte van de subsidie. U kunt dus tot op zekere hoogte in vrijheid afscheid nemen van werknemers. Het maximum daaraan ligt als volgt: in de derde tranche mag de totale loonsom met 10% ten opzichte van juni 2020 dalen, in de vierde tranche opnieuw met 15% en in vijfde tranche opnieuw met zelfs 20%.
- Onder de NOW 3 kost het u niets extra’s als u afscheid neemt van een werknemer voor wiens loonkosten u eerder subsidie ontving. De ‘boete’ die gold bij de eerdere NOW’s wordt onder de NOW 3 geschrapt. Bij een (gegrond) ontslag dient u slechts te betalen wat u wettelijk verschuldigd bent. Let wel: u kunt een werknemer nog steeds niet ontslaan gedurende de periode dat u subsidie ontvangt.
Extra last voor werkgevers: inspanningsverplichting
Als u gebruik gaat maken van de NOW 3 maar ook de ruimte neemt om toch werknemers te ontslaan, neemt u daarmee een inspanningsverplichting op u. U moet u inspannen om mee te werken aan de begeleiding van de betreffende werknemer naar nieuw werk. Afhankelijk van de behoefte van de werknemer kan deze inspanning bestaan uit het aanbieden van scholing, van instrumenten en/of van voorzieningen. De minister noemt dat werkgevers aan hun inspanningsverplichting moeten voldoen door contact op te nemen met UWV en bijvoorbeeld hun werknemers te laten deelnemen aan de regeling ‘NL leert door’.
Let op! Wanneer u niet aan uw inspanningsverplichting voldoet – dit is in ieder geval het geval als u voordat u een ontslagaanvraag indient geen contact hebt opgenomen met UWV – dan wordt u 5% gekort op uw subsidie.
Niet uitkeren dividend of bonussen dan wel inkoop van eigen aandelen
Ook voor de NOW 3 geldt dat het uitgangspunt is dat wanneer u een beroep doet op overheidssteun in de vorm van deze subsidie, u geen bonussen of dividend mag uitkeren of eigen aandelen mag inkopen. Daarmee onttrekt u immers kapitaal, terwijl de regering vindt dat van u mag worden verwacht dat u met de subsidie er alles aan doet om uw financiële positie te versterken. Om daarmee de werkgelegenheid in uw onderneming veilig te stellen.
De laatste belangrijke voorwaarde binnen de NOW 3 ziet op het niet-uitkeren van dividend of bonussen dan wel de inkoop van eigen aandelen. Als u alleen gebruik maakt van de derde tranche van de NOW 3, geldt dit verbod voor 2020. Maar als u (ook) gebruik maakt van de vierde tranche en de vijfde tranche, geldt dit verbod voor geheel 2021.
Tot slot
Als u geen gebruik heeft gemaakt van de NOW 2 kunt u alsnog gebruik maken van de NOW 3. Deze noodmaatregelen staan los van elkaar. Wanneer u wel gebruik heeft gemaakt van de NOW 2, dient zoals gezegd de door u gekozen referteperiode wel direct aan te sluiten aan de referteperiode onder de NOW 2.
De NOW 3 is nog niet definitief vastgesteld. De exacte NOW 3 wordt op korte termijn gepubliceerd. Naar verwachting komt vanaf half november 2020 een nieuwe webmodule online bij UWV waarop u uw aanvraag kan indienen. Voor meer informatie over de aanvraag kunt u naar de website van UWV.