
Over deze situatie bestaat veel discussie. Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de Tweede Kamer op 21 april 2016 geïnformeerd voornemens te zijn een regeling te treffen op grond waarvan de werkgever wordt gecompenseerd voor de kosten van een bij ontslag wegens (langdurige) arbeidsongeschiktheid verschuldigde transitievergoeding. Het kabinet vindt het gerechtvaardigd dat werkgevers in geval van (langdurige) arbeidsongeschiktheid worden gecompenseerd voor wat betreft de transitievergoeding omdat werkgevers ook al de kosten van het loon tijdens arbeidsongeschiktheid en de kosten van het re-integratietraject dragen.
Inmiddels ligt er een concept wetsvoorstel waarin wordt voorgesteld werkgevers te compenseren voor de kosten van de (in beginsel volledige) transitievergoeding. De compensatie zal volgens het voorstel worden verstrekt vanuit het Algemeen werkloosheidsfonds (Awf), waar een verhoging van de (uniforme) premie tegenover zal staan. Het lijkt er dan ook op dat de compensatie indirect alsnog door werkgevers zal worden betaald.
Lees ook - Hoeveel bedraagt de transitievergoeding?Slapend dienstverband
Sinds de invoering van de Wet Werk en Zekerheid kiezen meer werkgevers ervoor om de arbeidsovereenkomst van een zieke werknemer na twee jaar ziekte niet te beëindigen om zo te voorkomen dat de werkgever een transitievergoeding verschuldigd is aan de zieke werknemer. Met andere woorden, het dienstverband wordt ‘slapend’ voortgezet; er wordt immers geen arbeid meer verricht en er wordt geen loon meer betaald. Het kabinet verwacht dat als werkgevers gecompenseerd worden voor de kosten van de transitievergoeding, de problematiek met betrekking tot de slapende dienstverbanden ook verdwijnt zonder dat aanvullende maatregelen nodig zijn.
Moet ik de #transitievergoeding betalen als mijn werknemer na twee jaar ziekte uit dienst gaat?Concept wetsvoorstel
In het concept wetsvoorstel staat dat de regering de maatregel met terugwerkende kracht wil invoeren tot 1 juli 2015 (datum van inwerkingtreding van de wijziging van het ontslagrecht). Daarmee worden de verschillen tussen werkgevers die voor en na inwerkingtreding van de maatregel tot ontslag overgaan voorkomen. Mogelijk kunt u een aan een zieke werknemer betaalde transitievergoeding dan ook nog terugkrijgen.
De regering maakt geen onderscheid naar de aard van het dienstverband. Dit betekent dat de compensatie niet alleen zal gelden als de arbeidsovereenkomst voor bepaalde of onbepaalde tijd wordt opgezegd of ontbonden wegens het niet langer kunnen verrichten van de bedongen arbeid, maar ook voor arbeidsovereenkomsten die niet worden verlengd en van rechtswege eindigen. De regeling zal zelfs gelden bij de beëindiging met wederzijds goedvinden (doorgaans vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst).
De compensatie wordt wel gemaximeerd tot de transitievergoeding waar de werknemer recht op zou hebben op het moment dat de loondoorbetalingsplicht van de werkgever eindigt. Verder zal de compensatie niet meer bedragen dan het bedrag gelijk aan het tijdens ziekte van de werknemer betaalde loon. De compensatie is volgens het concept wetsvoorstel namelijk slechts bedoeld om het cumuleren van kosten te voorkomen.
Als bij het gebruik van deze regeling bewust of onbewust verkeerde informatie wordt verstrekt waardoor ten onrechte een (te hoge) compensatie is verstrekt, dan kan het teveel betaalde worden teruggevorderd van de werkgever. Als sprake is geweest van het bewust vertrekken van verkeerde informatie, kan tevens aangifte worden gedaan bij het Openbaar Ministerie.
Cannot bind source type Lecoati.LeBlender.Extension.Models.LeBlenderModel to model type Infocaster.Stellicher.Models.Items.EmployeeCTA.
Bedankt, we hebben uw inschrijving ontvangen!
Het is momenteel niet mogelijk om u in te schrijven, probeer het later nogmaals.