
Concurrentiebeding
Een concurrentiebeding heeft tot doel de kennis die is opgedaan bij de ex-werkgever bij de uitoefening van een bepaalde functie te beschermen. Met de kennis die een werknemer heeft opgedaan bij de ex-werkgever, kan hij de ex-werkgever directe concurrentie aandoen als hij na het eindigen van de arbeidsovereenkomst in dienst treedt bij een concurrerende onderneming. De ex-werknemer kan met deze kennis zijn nieuwe werkgever een ongerechtvaardigde voorsprong bezorgen. Hiermee hangt samen dat klanten en/of relaties hierdoor ook zouden kunnen overstappen naar de nieuwe werkgever. Een concurrentiebeding biedt hiertegen bescherming.
De werknemer die gebonden is aan een concurrentiebeding mag na het eindigen van de arbeidsovereenkomst gedurende een bepaalde tijd – doorgaans een jaar – niet werkzaam zijn bij of voor een concurrerende onderneming.
De formulering van het concurrentiebeding is erg belangrijk. Onduidelijkheden in de tekst worden meestal ten nadele van de werkgever uitgelegd. Let daarom goed op indien u een concurrentiebeding opneemt. In het concurrentiebeding moet onder meer worden opgenomen op welke functie het beding ziet, de duur van het beding, de geografische reikwijdte en de boete die wordt gesteld op overtreding van het beding.
Relatiebeding
Een relatiebeding heeft tot doel de klantenkring en relaties van de ex-werkgever te beschermen. Een relatiebeding verbiedt de ex-werknemer om na het einde van zijn arbeidsovereenkomst gedurende een bepaalde tijd werkzaam te zijn bij of werkzaamheden te verrichten voor klanten en/of relaties van de ex-werkgever.
De formulering van het relatiebeding is eveneens van groot belang. In het beding dient goed en duidelijk te worden omschreven wie de relaties en/of klanten van de werkgever zijn, wanneer iemand als relatie of klant van de werkgever wordt aangemerkt, de duur van het relatiebeding en de boete die wordt gesteld op overtreding van het beding. Sommige werkgevers voegen een lijst met relaties en/of klanten toe.
Algemene vereisten
Beide bedingen mogen vanaf 1 januari 2015 in beginsel alleen worden overeengekomen in een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Indien een werkgever een concurrentie- en/of relatiebeding wil opnemen in een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd, moet de werkgever in de arbeidsovereenkomst motiveren welke zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen bestaan die opname van het beding of deze bedingen noodzakelijk maken. De zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen dienen aanwezig te zijn bij zowel het aangaan van de arbeidsovereenkomst, als op het moment dat de werkgever een beroep op het beding doet. Uit de rechtspraak blijkt dat dit een strenge toets is. Tot op heden worden de zwaarwegende bedrijf- of dienstbelangen niet snel aanwezig geacht.
Beide bedingen moeten schriftelijk zijn overeengekomen, met een meerderjarige werknemer. Over het algemeen worden deze bedingen opgenomen in de arbeidsovereenkomst, en is er dus al snel aan het schriftelijkheidsvereiste voldaan. Echter, een verwijzing in de aanstellingsbrief naar de algemene voorwaarden waarin het beding is opgenomen kan ook voldoende zijn.
Conflict
Regelmatig hebben werkgevers en werknemers een conflict over de geldigheid van een concurrentie- en/of relatiebeding. Met name het concurrentiebeding zal de vrije arbeidskeuze van de werknemer (in meer of mindere mate) beperken. De rechter zal een belangenafweging maken tussen het belang van de werknemer om elders in dienst te treden en het belang van de werkgever om zijn bedrijfsdebiet te beschermen. De rechter kan het concurrentie- en relatiebeding geheel of gedeeltelijk vernietigen. Gedeeltelijke vernietiging houdt in dat de rechter de geografische reikwijdte en/of duur beperkt, omdat deze te zwaar drukken op de werknemer.
Het is van groot belang om ervoor te zorgen dat een concurrentie- en/of relatiebeding goed en duidelijk is geformuleerd. Uiteraard kunnen de advocaten van de sectie arbeidsrecht van Stellicher u hierbij helpen.