Direct advies
Niet iedere echtscheiding is een vechtscheiding!

MR. E.H. VAN OLMEN

Advocaat mediator familie-en erfrecht
Actueel Gepubliceerd op 13 augustus, 2018

Niet iedere echtscheiding is een vechtscheiding!

Een van de laatste dossiers die ik heb behandeld zou als voorbeeld kunnen gelden hoe een echtscheiding eigenlijk zou moeten verlopen. Een jong stel met jonge kinderen benaderde mij als mediator of ik hen wilde helpen met hun echtscheiding.

Direct advies

Ze hielden nog veel van elkaar, maar voor dit moment leek het huwelijk niet te werken. Voor een groot deel hadden ze zelf al afspraken gemaakt over de gevolgen van de echtscheiding voor de kinderen en de afwikkeling van de huwelijkse voorwaarden. Op dinsdag hadden we een (erg gezellige) bespreking, waarbij ik met hen heb gesproken over de door hen gewenste uitgangspunten en de gevolgen van de echtscheiding. Op woensdagochtend heb ik in concept het ouderschapsplan en het echtscheidingsconvenant opgesteld en aan hen toegestuurd. Slechts één week later zijn ze nogmaals op kantoor geweest voor een laatste bespreking over de concepten en voor het ondertekenen van de definitieve stukken. Daarna kon ik het gemeenschappelijk verzoekschrift tot echtscheiding indienen. Nog één week later hadden we de echtscheidingsbeschikking van de Rechtbank al binnen. Zo snel kan een echtscheidingsprocedure op gezamenlijk verzoek lopen.

Niet iedere echtscheiding is een vechtscheiding! 

Er wordt tegenwoordig veel aandacht besteed aan het onderwerp echtscheiding en de gevolgen daarvan voor partijen maar zeker ook voor de kinderen. Het voornoemde voorbeeld is het bewijs dat een echtscheiding beslist niet altijd een vechtscheiding hoeft te zijn. Gelukkig heb ik ook zeer geregeld zaken waarbij partijen met veel respect voor elkaar en hun kinderen afspraken maken. Vaak hebben ze dan al voordat de eerste bespreking heeft plaatsgevonden op basis van een model ouderschapsplan en echtscheidingsconvenant de gewenste uitgangspunten op een rij gezet. Op deze manier hoeft een echtscheiding geen jarenlange strijd te zijn met enkel verliezers.

Willen jij en je partner ook op een goede, harmonieuze, vriendschappelijke manier uit elkaar met zo min mogelijk confrontatie? Geen eindeloze procedures, maar je beide snel weer kunnen richten op je eigen leven? Neem gerust contact op voor een kennismakingsgesprek. Wellicht kunnen ook jullie deze doorgaans ingrijpende periode net zo voorspoedig doorlopen. Ik denk graag met jullie mee. 

Stel onze specialist een vraag!

Direct advies

Neem contact op met MR. E.H. VAN OLMEN

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Lees meer goede ideeën