Direct advies
Ondernemers opgelet: buy-to-let in Arnhem is in veel gevallen niet meer mogelijk vanwege een verhuurverbod

MR. L.R. DE GROOT

Advocaat bestuursrecht, omgevingsrecht
Actueel Gepubliceerd op 04 april, 2022

Ondernemers opgelet: buy-to-let in Arnhem is in veel gevallen niet meer mogelijk vanwege een verhuurverbod

De krapte op de woningmarkt is inmiddels een algemeen bekend fenomeen. In een poging om schaarste van koopwoningen in te dammen, wordt door gemeenten steeds vaker een verhuurverbod ingesteld, de zogenaamde opkoopbescherming.

Direct advies

Ook in Arnhem blijft dit verhuurverbod niet onbesproken. Op 17 februari 2022 heeft de Gemeenteraad ingestemd met het wijzigen van de Huisvestingsverordening. Voor ondernemers in het vastgoed heeft dit nadelige gevolgen. Goedkope en middeldure koopwoningen (woningen met een WOZ-waarde van niet meer dan € 325.000,–) mogen voor een periode van 4 jaar na de aankoop niet meer worden verhuurd.

Groot gevolg: heeft u voor 26 februari 2022 al wel een koopovereenkomst getekend, maar heeft de levering via de notaris nog niet plaatsgevonden, dan mag u de woning ook niet meer verhuren! Er gelden een paar uitzonderingen op het verhuurverbod:

• Verhuur aan eerste- en tweedegraads familie;
• Als u langer dan 1 jaar in een woning woonde, mag u de woning tijdelijk verhuren voor maximaal 1 jaar, anders dan voor toeristische verhuur;
• verhuur van woningen die onlosmakelijk aan een winkel- of bedrijfspand verbonden zijn.

Is één van de uitzonderingen op u van toepassing? Dan kan u een verhuurvergunning aanvragen.

Handelt u in strijd met de regels? Dan riskeert u een boete. Boetes kunnen volgens de gemeente Arnhem oplopen tot € 21.750,–. Ook kan een last onder dwangsom worden opgelegd.

Woningen die al minstens 6 maanden voor de aankoop verhuurd werden, mogen wel verhuurd blijven. Ook als u al eigenaar was van een woning voor 26 februari 2022, dan geldt het verhuurverbod voor u niet.

Deze ‘opkoopbescherming’ mag alleen gelden voor koopwoningen die schaars zijn. De gemeente Arnhem meent dat de woningen met een WOZ-waarde tot en met € 325.000,– in een groot deel van Arnhem schaars zijn. Is dat wel zo en hoelang blijft dat zo? Is deze maatregel en de periode van 4 jaar wel noodzakelijk, geschikt en proportioneel? We sluiten niet uit dat deze vragen de komende perioden ter toetsing aan de rechter zullen worden voorgelegd.

Stel onze specialist een vraag!

Direct advies

Neem contact op met MR. L.R. DE GROOT

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Lees meer goede ideeën