MR. H.C.D. BOS
Advocaat familie-en erfrechtTips & tricks: wat moet je doen als je gaat scheiden?
Een aantal weken terug besprak ik met mijn collega’s welke tips en tricks we mensen die in een echtscheidingssituatie terecht (dreigen te) komen, zouden kunnen geven, nog voordat zij hulp van een mediator of advocaat inschakelen. De meeste mensen die ik aan mijn spreektafel tref, weten namelijk niet goed welke stappen zij zelf kunnen nemen, en wat ze juist wel of niet moeten doen voordat de juridische procedure start. Dat is niet vreemd, voor veel van hen is het de eerste keer dat zij in een dergelijke situatie terecht komen.
Direct adviesIk deel dan ook graag een aantal belangrijke tips en tricks:
1. Zorg goed voor jezelf
Het is belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt en jezelf de tijd geeft om deze wending in je leven te verwerken. Zoek daarvoor indien nodig deskundige begeleiding. Maar, goed voor jezelf zorgen betekent ook dat je niet onder een steen moet kruipen. De eerste periode is ontzettend belangrijk om met de hierna volgende punten aan de slag te gaan.
2. Zet het welzijn van de kinderen op één
Wanneer er kinderen in het spel zijn, heeft hun welzijn de hoogste prioriteit. Er zijn namelijk voldoende mogelijkheden om je kinderen op een goede manier door de heftige periode van een scheiding te leiden. Belangrijk is om samen met je partner de kinderen de boodschap te brengen dat jullie als ouders uit elkaar gaan. Een dergelijk gesprek wordt een ‘paraplugesprek’ genoemd. Op internet is hier veel over te vinden, bijv. van de hand van Cees van Leuven en Annelies Hendriks (Kind in bemiddeling).
Tip: Heb je vragen over hoe je de beste keuzes voor je kind maakt tijdens de scheiding? Neem dan contact op met een KIES coach (KIES = Kinderen In Echtscheiding Situaties), het Centrum Jeugd en Gezin of een kinderpsycholoog.
Zorgregeling
Denk goed na over een tijdelijke zorgregeling en het hoofdverblijf van de kinderen. Mijn ervaring is namelijk dat tijdelijke regelingen vaak ook de definitieve regeling worden. Kies je, wanneer je net uit elkaar bent voor co-ouderschap, realiseer je dan dat het goed kan zijn dat dit de definitieve regeling wordt. En dit kan vergaande consequenties hebben.
LEES OOK - Hoe lang duurt een echtscheidingsprocedure?
Hoofdverblijf
Dat betekent ook dat je er goed over na moet denken of jij degene bent die het huis uit gaat (en de kinderen ‘achterlaat’) of dat jouw partner moet vertrekken. Ben jij de ouder die achterblijft bij de kinderen en woon je op het adres waar de kinderen staan ingeschreven, dan heb je vaak een sterke(re) positie. Zij hebben dan immers bij jou hun hoofdverblijf. Het hoofdverblijf betekent 1) dat de kinderen tenminste de helft van hun tijd bij jou zullen zijn, 2) jij de kinderbijslag zult ontvangen en 3) je in aanmerking kunt komen voor bijv. alleenstaande ouderkorting.
3. Zorg voor financieel inzicht
Voor wat betreft de financiën geldt dat het belangrijk is dat je ervoor zorgt dat je inzage hebt in jullie financiële positie. Vaak zie ik dat een van beide partners de administratie doet en inzage heeft in de financiën en dat de andere partner dit inzicht niet heeft. Als jij die betreffende partner bent, zorg dan dat je deze achterstand zo snel mogelijk inhaalt: maak kopieën van jullie belastingaangiften, jaaropgaven, salarisstroken en (indien van toepassing) jaarcijfers van een onderneming. Deze gegevens zijn van belang voor de berekening van kinderalimentatie en partneralimentatie. Als advocaat vraag ik mijn cliënten altijd deze documenten te verzamelen om zo snel mogelijk berekeningen te kunnen maken. Die berekeningen geven immers een goede indicatie van hoe je toekomst eruit kan gaan zien.
Akten opvragen
Daarnaast is het belangrijk dat je nagaat of jullie in gemeenschap van goederen zijn getrouwd of dat er huwelijkse voorwaarden zijn opgemaakt. Vraag indien nodig een kopie op van de huwelijkse voorwaarden. Dat kan bij het notariskantoor waar destijds de akte is opgemaakt. Zorg in ieder geval ook dat je een overzicht maakt van alle gemeenschappelijke bezittingen en schulden en dat je ook beschikt over stukken waarmee je het bestaan van deze bezittingen/schulden en de waarde ervan kunt aantonen.
Bezittingen/schulden in kaart brengen
Ook is het raadzaam na te gaan of je partner bezittingen/schulden op eigen naam heeft staan, wat de waarde daarvan is en waar zij zijn. Het is mij helaas al vaker overkomen dat bepaalde bezittingen van de (ex-)partner van mijn cliënt ‘opeens’ tijdens de echtscheiding onvindbaar waren.
Machtigingen bankrekeningen
Als je bankrekeningen op eigen naam hebt, check dan of je partner tot jouw bankrekeningen is gemachtigd. Als dat het geval is, stel jezelf dan de vraag of je deze machtiging wilt handhaven. Je partner behoudt daarmee inzage in jouw uitgaven en kan zelfs geld op nemen van jouw bankrekening. In veel gevallen geef ik het advies de machtigingen in te trekken.
Pensioenoverzicht
Ik raad je ook aan zowel van jezelf als van je partner via de website mijnpensioenoverzicht.nl na te gaan waar welke pensioenrechten zijn opgebouwd. Ook dit is informatie die van belang is en waarvan het vaak lastig is om deze tijdens de echtscheiding van de ander te krijgen.
4. Wijzig je wachtwoorden
Tot slot: wijzig je wachtwoorden op je email, je computer/laptop en tablet. Veel mensen vergeten dit en niets is vervelender dan op een later moment ontdekken dat je ex-partner langere tijd heeft ‘meegelezen’. Dat is zeker vervelend indien je al advies hebt ingewonnen bij een advocaat. Ook dit heb ik al meerder keren meegemaakt en het is bijzonder vervelend de indruk te hebben dat je wederpartij van elke strategische stap op de hoogte is.
Kortom: wanneer je in een echtscheiding terecht komt, is het ’t allerbelangrijkste dat je goed voor je kinderen zorgt, en ook voor jezelf. Dat laatste betekent ook dat je zorgt dat je goed bent voorbereid en goed bent geïnformeerd over wat jouw positie is. Natuurlijk help ik je graag en kun je bij mij terecht voor een adviesgesprek.
Categorieën
Deel dit artikel
Direct advies
Neem contact op met MR. H.C.D. BOS
Lees meer goede ideeën
Blog
Hoe lang heb ik recht op partneralimentatie?
Het komt vaak voor dat na een echtscheiding één ex-partner partneralimentatie moet betalen aan de andere. In onze praktijk krijgen wij…
Lees verderBlog
Omgang tussen opa en oma en de kleinkinderen wordt eenvoudiger?
Ouders hebben recht op omgang met hun kind. Andersom heeft het kind ook recht op contact met beide ouders. Maar wat is de positie van…
Lees verderBlog
Algemene voorwaarden in de werkplaats: praktische tips
Voor bedrijven in de automotive-sector, zoals garagebedrijven en autohandelaren, kan het gebruik van algemene voorwaarden de nodige…
Lees verderBlog
Borgtocht aangaan? Deze 3 dingen moet je weten
Banken vragen ondernemers vaak om een borgtocht voor zakelijke financieringen. Ik krijg regelmatig vragen van ondernemers die door de bank…
Lees verder