MR. C. SELLIS
Advocaat vastgoedVerduurzaming van huurwoningen: kansen en verplichtingen voor verhuurders
Als vastgoedadvocaat zie ik regelmatig de uitdagingen én kansen waarmee verhuurders worden geconfronteerd als het gaat om verduurzaming van huurwoningen. De energietransitie brengt flinke veranderingen met zich mee, en als verhuurder is het belangrijk om op tijd in te spelen op de nieuwste regels en mogelijkheden. Niet alleen omdat de overheid steeds strengere eisen stelt, maar ook omdat huurders steeds meer waarde hechten aan een energiezuinige woning. Hoe kun jij hier als verhuurder slim op inspelen?
Direct adviesSubsidie voor verduurzaming: hoe werkt het?
Een belangrijke kans is de Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen (SVOH). Deze regeling heeft tot doel om in bestaande huurwoningen energiebesparing, duurzame warmteopties en onderhoud te stimuleren. Deze regeling is verlengd tot eind 2029 en vereenvoudigd, zodat het voor verhuurders makkelijker wordt om huurwoningen te verduurzamen. Vanaf 2025 vallen ook warmtepompen en zonneboilers onder deze subsidie, waardoor je met één aanvraag meerdere verduurzamingsmaatregelen kunt financieren.
Om in aanmerking te komen voor deze subsidie, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet de woning verhuurd worden in de vrije sector. De woning moet bovendien al zijn verhuurd voordat je start met de uitvoering van de maatregelen. Ook is het belangrijk dat een erkende installateur of aannemer de werkzaamheden uitvoert. Kijk voor meer informatie over deze regeling of het aanvragen van de subsidie op de website van de RVO.
Verplichte verduurzamingseisen voor verhuurders
Naast subsidies zijn er ook verplichtingen waar je als verhuurder van woonruimte rekening mee moet houden. Minister Keijzer heeft minimumeisen uitgewerkt voor de energieprestaties van huurwoningen. Zo moeten eigenaren van huurwoningen met een energielabel E, F of G de woning uiterlijk op 1 januari 2029 verduurzamen naar minimaal energielabel D. Hoewel er geen direct verhuurverbod komt voor woningen met een lager energielabel, kunnen gemeenten vanaf die datum wel handhavend optreden om verhuurders te dwingen tot verduurzamingsmaatregelen. De eisen zijn een uitwerking van de in 2022 aangekondigde uitfasering van de slechtste energielabels. Dit zal vanaf 2026 worden vastgelegd in het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl).
Waarom verduurzamen?
Duurzaamheid is niet alleen een verplichting, maar ook een kans. Energiezuinige woningen zijn aantrekkelijker voor huurders, waardoor je waarschijnlijk minder leegstand hebt en mogelijk een hogere huurprijs kunt vragen. Bovendien stijgt de waarde van je vastgoed al je investeert in energiebesparende maatregelen. In een steeds competitievere huurmarkt kan dit een groot voordeel zijn.
Conclusie
De verduurzaming van huurwoningen is in volle gang en brengt zowel verplichtingen als voordelen met zich mee. Als verhuurder is het slim om je tijdig te verdiepen in de regelgeving en subsidieopties. Door te investeren in energiebesparing kun je niet alleen voldoen aan de wetgeving, maar ook de waarde van je vastgoed verhogen. Bovendien wordt jouw woning aantrekkelijker voor huurders.
Wil je weten welke verduurzamingsmaatregelen voor jouw huurwoningen interessant zijn? Neem gerust contact op, ik denk graag met je mee!
Categorieën
Deel dit artikel
Direct advies
Neem contact op met MR. C. SELLIS
Lees meer goede ideeën
Blog
Personeelsbehoud is de grootste uitdaging in transport en logistiek: hoe bind je medewerkers?
De sector transport en logistiek kampt met grote uitdagingen op de arbeidsmarkt. Uit de recent gepubliceerde Arbeidsmarktrapportage 2024 van…
Lees verderBlog
Affectieschade anno 2025: wat gaat er veranderen?
In mijn vorige blog over affectieschade besprak ik de motie van Tweede Kamerlid Ulysse Ellian. Hij pleitte ervoor om ook broers en zussen…
Lees verderBlog
Opslag: bewaarneming of huur? En: wat zijn de verschillen bij een faillissement?
In de logistiek kunnen goederen onder verschillende voorwaarden worden opgeslagen. Wij zien in onze praktijk dat niet elke ondernemer scherp…
Lees verderBlog
Aangereden als voetganger of fietser? Ken je rechten!
Ben je als fietser of voetganger gewond geraakt door een aanrijding met gemotoriseerd verkeer, zoals een scooter of auto? Dan gelden er…
Lees verder