MR. J.J.P.T. VAN SUMMEREN
Advocaat ondernemingsrechtDoorstart na faillissement: 5 tips & tricks
Een faillissement hoeft niet altijd het einde te betekenen van de onderneming. In sommige gevallen kunnen na een faillissement de gezonde bedrijfsactiviteiten in een afgeslankte vorm worden voortgezet. Maar waar dient u bij het bewerkstelligen van een doorstart allemaal aan te denken? Ik noem 5 aandachtspunten.
Direct advies#1 Voorbereiding
Om de doorstart succesvol te laten zijn, is een goede voorbereiding essentieel. U kunt hier al mee beginnen voordat de eigen faillissementsaanvraag de deur uit is. Zelfreflectie vormt een onderdeel van de voorbereiding
Stel uzelf de vragen:
- Waar heb ik in de afgelopen periode als ondernemer steken laten vallen?
- Wat kan ik verbeteren aan mijn bedrijfsvoering?
Zelfreflectie kan u niet alleen helpen om te voorkomen dat er na de doorstart dezelfde fouten worden gemaakt, maar hiermee kunt u ook aan bijvoorbeeld leveranciers laten zien dat het in de toekomst niet nogmaals fout zal gaan.
#2 Financiering
Naast zelfreflectie is de financiering vanzelfsprekend een wezenlijk onderdeel van een goede voorbereiding. Daarom is het van belang een goed businessplan op te stellen. Neem in uw financiering tevens de geschatte koopsom mee die u aan de curator zou willen betalen voor de aankoop van de gezonde bedrijfsactiviteiten. Om de waarde van de activa van de onderneming te bepalen, kunt u de activa laten taxeren. Vervolgens kunt u bij de curator, met het taxatierapport als onderbouwing, een reëel bod uitbrengen op de activa.
#3 Relatie leveranciers
Voorts kunt u gebaat zijn om door te gaan met uw oude leveranciers. Probeer bij hen te polsen of zij bij een doorstart weer met u zaken zouden willen doen. Dit geldt ook voor uw klanten. Let wel op: zolang de doorstart geen feit is, kunt u geen concrete afspraken en/of toezeggingen doen. Als doorstarter kunt u overigens zelf bepalen welke contracten u overneemt. Daarbij dient u bewust te zijn van de gevolgen van een contractsovername. Bij een contractsovername gaan namelijk niet alleen de rechten, maar ook de verplichtingen over op de nieuwe contractspartij. Dit heeft tot gevolg dat ook eventuele schulden overgaan.
#4 Onderhandeling curator
Doordat u de doorstart al voor datum faillissement heeft voorbereid, kunt u direct na het uitspreken van het faillissement in onderhandeling treden met de curator. U dient er rekening mee te houden dat de curator een biedingstraject uitzet en in onderhandeling zal treden met meerdere partijen. U bent daarin afhankelijk van de curator. Een goede voorbereiding zorgt er echter voor dat er snel kan worden geschakeld en u de curator een onderbouwd plan kunt voorleggen. Geef daarom tijdens de onderhandelingen met de curator aan, welke plannen u heeft met de onderneming en doe een reëel en onderbouwd bod op de gezonde bedrijfsactiviteiten van de gefailleerde onderneming. Betrek in uw bod tevens het aantal werknemers dat u zou willen overnemen. Over het algemeen kan worden gesteld dat hoe meer werknemers er worden overgenomen, hoe beter.
#5 Opvolgend werkgeverschap
Pas op: sinds de invoering van de WWZ wordt de doorstarter als opvolgend werkgever beschouwd indien de werknemer (vrijwel) dezelfde werkzaamheden blijft verrichten. Dit kan het gevolg hebben dat er eerder sprake is van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd, er sprake kan zijn van een langere opzegtermijn en dat er een hogere transitievergoeding dient te worden betaald bij ontslag van de werknemer
Categorieën
Deel dit artikel
Direct advies
Neem contact op met MR. J.J.P.T. VAN SUMMEREN
Lees meer goede ideeën
Blog
Zorgregeling voor baby’s en hele jonge kinderen: wat is goed?
In onze praktijk adviseer ik regelmatig ouders die uit elkaar gaan en nog zeer jonge kinderen hebben. Bij zeer jonge kinderen is het niet…
Lees verderBlog
Hoe lang heb ik recht op partneralimentatie?
Het komt vaak voor dat na een echtscheiding één ex-partner partneralimentatie moet betalen aan de andere. In onze praktijk krijgen wij…
Lees verderBlog
Omgang tussen opa en oma en de kleinkinderen wordt eenvoudiger?
Ouders hebben recht op omgang met hun kind. Andersom heeft het kind ook recht op contact met beide ouders. Maar wat is de positie van…
Lees verderBlog
Algemene voorwaarden in de werkplaats: praktische tips
Voor bedrijven in de automotive-sector, zoals garagebedrijven en autohandelaren, kan het gebruik van algemene voorwaarden de nodige…
Lees verder