Mijn ex woont samen maar ik betaal nog steeds alimentatie: Wat kan ik hieraan doen?

MR. H.C.D. BOS

Advocaat familie-en erfrecht
Actueel Gepubliceerd op 13 maart, 2018

Mijn ex woont samen maar ik betaal nog steeds alimentatie: Wat kan ik hieraan doen?

In veel echtscheidingszaken wordt er vaak hard gestreden over met name de partneralimentatie. Over het algemeen vindt men het niet erg om voor de eigen kinderen alimentatie te betalen. Het doet meer pijn als er maandelijks geld moet worden overgemaakt aan de ex-partner. En dat geldt zeker als die ex inmiddels een nieuwe partner heeft en daarmee vaak samen is. De samenleving kan een reden zijn om met de betaling van partneralimentatie te stoppen. Dit is echter niet altijd eenvoudig.

Als je ex gaat samenwonen met een ander “als waren zij gehuwd” (zie art. 1:160 BW) dan vervalt zijn/haar recht op partneralimentatie. Ook al woont je ex korte tijd samen en blijkt hij/zij zich na enige tijd te hebben vergist: als hij/zij eenmaal heeft samengewoond als waren zij gehuwd, is het recht op partneralimentatie is definitief komen te vervallen. Het klinkt raar maar als alimentatieplichtige heb je er dus belang bij dat je ex een nieuwe liefde vindt en gaat samenwonen.

Proefsamenwonen 
Om dit samenwonen te ‘stimuleren’, neem ik vaak een zogenaamde samenwoon-regeling op in mijn echtscheidingsconvenanten. In deze regeling krijgt de ex-partner de mogelijkheid om te ‘proef-samenwonen’ gedurende een bepaalde termijn (drie maanden, zes maanden, wat je maar wilt overeenkomen) zonder dat het recht op partneralimentatie definitief vervalt. Daaraan wordt dan wel altijd een aantal voorwaarden verbonden. Allereerst geldt als voorwaarde dat de samenleving van tevoren wordt aangekondigd en voor het einde van de termijn wordt gecommuniceerd of de samenleving wordt voortgezet. Je weet dan aldus per wanneer de proefperiode is ingegaan en je weet waar je aan toe bent.

Daarnaast geldt dat de proefperiode maar één keer voor dezelfde persoon kan worden gebruikt. Ofwel: je ex kan niet meerdere keren met dezelfde persoon gaan proef-samenwonen.
Ik begrijp van oud-cliënten dat deze bepaling in de praktijk werkt: er is duidelijkheid en iedereen weet waar hij of zij aan toe is. Er hoeft niet geheimzinnig te worden gedaan over een nieuwe partner, er hoeft geen ‘valse’ GBA-inschrijving op een ander adres plaats te vinden en er zijn minder irritaties.

Bewijs 
Indien er geen echtscheidingsconvenant is gesloten en er dus geen samenwoon-regeling is overeengekomen, heb je als alimentatieplichtige een probleem wanneer je vermoedt dat je ex samenwoont met een ander. Wil je dan van je alimentatie af zien te komen, dan zal jij moeten aantonen dat je ex samenleeft met een ander “als waren zij gehuwd”. In een procedure ligt op jou de bewijslast om te bewijzen dat je ex samenwoont. En hoe doe je dat terwijl je niet met hem/haar onder één dak leeft en de ander wellicht alleen ziet als jij de kinderen wegbrengt of ophaalt?

Er zijn in de rechtspraak vijf vereisten waaraan moet worden voldaan wil je aantonen dat er sprake is van een samenleving “als ware men gehuwd” in de zin van art. 1:160 BW:

  • Er is sprake van een samenwoning;
  • Er is sprake van een affectieve relatie;
  • Er is sprake van een duurzame samenleving;
  • Er is sprake van een gemeenschappelijke huishouding;
  • Er is sprake van een wederzijdse verzorging.

Mijn ex woont samen maar ik betaal nog steeds alimentatie: Wat kan ik hieraan doen?

Social Media 
Deze vijf vereisten zijn lastig aan te tonen. Ik heb ooit een zaak gehad waarin de samenleving is aangetoond aan de hand van de eigen berichtgeving van de ex en haar nieuwe partner op Social Media. Zij waren beiden zeer actief op Social Media en posten geregeld foto’s en berichten over hun leven samen: over hun gezamenlijke vakanties en weekendjes weg, over de door de nieuwe partner verrichte verbouwing aan haar woning, over zijn hond in haar woning die zij verzorgde, over zijn nieuwe baan in de woonplaats van de ex etc. Mijn cliënt had over een langere periode deze berichten verzameld. Uiteindelijk kreeg hij volgens de rechter de zaak rond en werd de alimentatieverplichting beëindigd. Dat is echter vrij uitzonderlijk.

Onderzoeksbureau 
Als die mogelijkheid er niet is, wordt er vaak gebruik gemaakt van een onderzoeksbureau. Aangezien daar veel kosten mee zijn gemoeid, gebeurt dit voornamelijk in zaken waarin de alimentatieverplichting hoog is en er nog een lange periode moet worden betaald. Ook dan is het lastig aan te tonen dat er wordt samengewoond. Een onderzoeksbureau zal meerdere keren en over een langere periode posten bij de woning van de ex-partner, deze volgen terwijl hij/zij samen met zijn/haar nieuwe partner boodschappen doet, met vakantie gaat etc. Alles wordt vastgelegd waarmee kan worden aangetoond dat er sprake is van een samenleving en er wordt voldaan aan de hiervoor genoemde vereisten.

Kortom 
Als je ex gaat samenwonen, eindigt je alimentatieverplichting definitief. Maar juist omdat dit zo definitief is, blijkt in de praktijk dat er vaak geheimzinnig wordt gedaan over de nieuwe partner. De kinderen worden er dan vaak mee belast doordat zij niets mogen vertellen over de nieuwe partner of omdat zij steeds worden bevraagd over hoe vaak de nieuwe partner er is. Indien je er niet zelf in slaagt om bewijs te verzamelen, zit er niets anders op dan een onderzoeksbureau in te schakelen. Ik heb goede contacten met een aantal bureaus dat hier veel ervaring mee heeft. Zij leveren goed en gedegen werk en zijn vaak de doorslaggevende schakel in de zaak. Dat is aldus zeker het overwegen waard.

Stel onze specialist een vraag!

Lees meer goede ideeën