

MR. P.M.J. NIJBOER
Advocaat arbeidsrechtPersoneelsbehoud is de grootste uitdaging in transport en logistiek: hoe bind je medewerkers?
De sector transport en logistiek kampt met grote uitdagingen op de arbeidsmarkt. Uit de recent gepubliceerde Arbeidsmarktrapportage 2024 van het Sectorinstituut Transport en Logistiek blijkt dat personeelsbehoud veruit de grootste zorg is van ondernemers. Dit komt onder meer door de vergrijzing (lees: uitstroom) en de problemen die werkgevers ervaren met het aantrekken van jonge werknemers. De transport- en logistiek sector heeft namelijk relatief minder jonge werknemers (15-25 jaar) en meer oudere werknemers (55-65 jaar en 65+). Maar hoe houd je als werkgever ervaren werknemers tevreden én trek je nieuw talent aan? In deze blog geef ik 6 praktische tips.
Direct adviesUitdagingen
In de rapportage van het Sectorinstituut Transport en Logistiek noemen werkgevers drie grote uitdagingen voor de komende jaren:
- personeelsbehoud
- het stimuleren van gezond werken
- de ontwikkeling en opleiding van het personeel
Nu kampt de sector – net als vele andere sectoren – met een grote arbeidsmarktkrapte. In 2023 stonden er op het hoogtepunt bijvoorbeeld ruim 8.000 vacatures voor vrachtwagenchauffeurs open. Dat aantal is inmiddels weer licht gedaald, maar al jaren balanceert het aantal vacatures rond de 7.000. Een ander voorbeeld: het aantal vacatures voor transportplanners en logistiek medewerkers lag in 2024 ruim boven 14.000.
Wat echter kenmerkend is voor de krapte in deze sector: de uitstroom door vergrijzing is groot, terwijl de instroom van jonge collega’s achterblijft. Overigens is het niet alleen de leeftijd waardoor werknemers uit deze sector vertrekken. Redenen die ook vaak worden genoemd zijn:
- een laag salaris
- beperkte doorgroeimogelijkheden
- hoge werkdruk
- onaantrekkelijke roosters en werktijden
- weinig waardering en ondersteuning
- een slechte werksfeer
Wat kun je als werkgever doen om bestaande werknemers te behouden en jonge krachten aan te trekken? Veel van de hiervoor genoemde redenen om te vertrekken hebben te maken met (secundaire) arbeidsvoorwaarden. Laten we dus eens kijken wat je kunt doen om de (secundaire) arbeidsvoorwaarden van jouw bedrijf aan te passen aan de wensen van je huidige en toekomstige personeel.
Personeelsbehoud in transport en logistiek: hoe behoud je medewerkers?
Oudere werknemers vormen een groot deel van het personeelsbestand in deze sector. Hoe zorg je ervoor dat zij betrokken, gemotiveerd en inzetbaar blijven?
1. Gezond werken faciliteren
Lichamelijke en mentale belasting vormen in deze sector een belangrijke reden waarom werknemers voortijdig uitvallen of vertrekken. Als werkgever kan je hierop inspelen door:
- Fysiek zwaar werk te verlichten met (moderne) hulpmiddelen en aangepaste roosters.
- Preventieve gezondheidschecks en (externe) vitaliteitsprogramma’s aan te bieden.
- Flexibele werktijden of deeltijdopties in te voeren.
2. Duurzame inzetbaarheid stimuleren
Het aanbieden van mogelijkheden voor opleiding en ontwikkeling zijn tegenwoordig van doorslaggevend belang voor jongeren om ergens wel of niet in dienst te treden. Maar vergeet in dit kader de oudere medewerkers niet. Door oudere medewerkers kansen te bieden om zich verder te ontwikkelen, blijven ze betrokken en productief. Hoe doe je dat? Door:
- Het volgen van bijscholing en cursussen te stimuleren. Denk hierbij aan de beschikbare budgetten via SOOB.
- Loopbaanadvies en (externe) coaching aan te bieden.
- Oudere medewerkers tijdig te laten doorgroeien naar een lichtere functie, zeker als zij fysiek zwaar werk doen.
3. Erkenning en waardering tonen
Ervaring en vakkennis zijn onmisbaar in de transport- en logistieke sector. Mijn advies is ervoor te zorgen dat de oudere medewerkers zich gewaardeerd voelen:
- Erken hun kennis en kunde. Dit kun je bijvoorbeeld benoemen in een functioneringsgesprek.
- Bied hen de mogelijkheid om jongere collega’s te begeleiden, dat is een blijk van waardering.
- Breng jubileumregelingen en/of seniorendagen weer terug. In de cao Beroepsgoederenvervoer staat bijvoorbeeld nog zo’n jubileumregeling. Veel werkgevers hebben deze regelingen eerder – met het oog op de vergrijzing – afgeschaft, maar dergelijke regelingen zorgen wel voor extra beloning en waardering van oudere medewerkers. Dit draagt bij aan tevredenheid en betrokkenheid, en daarmee aan personeelsbehoud.
Transport en logistiek aantrekkelijk maken voor jonge medewerkers
Nieuwe en jonge (potentiële) werknemers hebben andere verwachtingen en drijfveren dan oudere generaties. Hoe maak je de sector aantrekkelijk voor hen?
1. Imago en werving
Veel jongeren hebben een vertekend en misschien wel onaantrekkelijk beeld of idee van het werk in de transport en logistiek. Als werkgever kan je dit verbeteren door:
- De moderne en technologische aspecten van het werk te benadrukken.
- Samenwerkingen aan te gaan met scholen en opleidingen.
- Jongeren actief te benaderen via kanalen die hen aanspreken, zoals sociale media en evenementen.
2. Opleidingsmogelijkheden aanbieden
Veel jongeren kiezen voor werkgevers die hen groeikansen bieden. Zorg ervoor dat jouw bedrijf bij jongeren onder de aandacht komt en voldoende aantrekkelijk is door:
- Leer-werktrajecten te promoten en te faciliteren.
- Stageplaatsen aan te bieden en hierin te investeren.
- Duidelijk zicht en perspectief te geven op doorgroeimogelijkheden.
3. Een aantrekkelijke werkomgeving creëren
Jongeren zoeken werkplekken die niet alleen goed betalen, maar ook een prettige werksfeer en flexibiliteit bieden. Zorg dus voor:
- Moderne werkomstandigheden en innovatieve technologieën.
- Een goede balans tussen werk en privé.
- Een sterke sociale verbinding en een goede werksfeer, bijvoorbeeld met teambuilding en personeelsactiviteiten.
Conclusie: personeelsbehoud vraagt om een toekomstbestendig personeelsbeleid
De transport- en logistieke sector staat voor de uitdaging om personeel te behouden en nieuwe jonge medewerkers aan te trekken. Dit vraagt om een toekomstgerichte aanpak en bijbehorende (secundaire) arbeidsvoorwaarden, waarin gezondheid, waardering en ontwikkeling centraal staan. Door als werkgever in deze sector slim in te spelen op de behoeften van zowel oudere als jongere werknemers, verminder je niet alleen het personeelstekort, maar bouw je ook een sterk en betrokken team op.
Wil je sparren over deze uitdagingen en het personeelsbeleid binnen jouw bedrijf? Neem dan gerust contact met mij op. Ben je benieuwd wat Stellicher zoal doet binnen de transport- en logistieksector? Daarover lees je hier meer. En wil je meer weten over de Arbeidsmarktrapportage van STL? Het hele rapport kun je via deze link bekijken.
Categorieën
Deel dit artikel
Direct advies
Neem contact op met MR. P.M.J. NIJBOER
Lees meer goede ideeën
Blog
Affectieschade anno 2025: wat gaat er veranderen?
In mijn vorige blog over affectieschade besprak ik de motie van Tweede Kamerlid Ulysse Ellian. Hij pleitte ervoor om ook broers en zussen…
Lees verderBlog
Opslag: bewaarneming of huur? En: wat zijn de verschillen bij een faillissement?
In de logistiek kunnen goederen onder verschillende voorwaarden worden opgeslagen. Wij zien in onze praktijk dat niet elke ondernemer scherp…
Lees verderBlog
Aangereden als voetganger of fietser? Ken je rechten!
Ben je als fietser of voetganger gewond geraakt door een aanrijding met gemotoriseerd verkeer, zoals een scooter of auto? Dan gelden er…
Lees verderBlog
Een voorspelling geeft nog geen verklaring: het bewijsvermoeden bij mijnbouwschade wordt niet zomaar weerlegd
Op 8 mei 2024 oordeelde de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State er vanaf 1 mei 2024 hoe dan ook geen gas meer mag worden…
Lees verder