Direct advies
Moet je als vader alimentatie betalen wanneer je het kind niet hebt erkend?

MR. E.H. VAN OLMEN

Advocaat mediator familie-en erfrecht
Actueel Gepubliceerd op 03 september, 2019

Moet je als vader alimentatie betalen wanneer je het kind niet hebt erkend?

Het komt voor dat een stel uit elkaar gaat terwijl de vrouw zwanger is. Of dat tijdens een one night stand (per ongeluk) een kind wordt verwekt. In sommige gevallen wil de man niets van het kind weten. Wanneer de vrouw ervoor kiest om het kind te laten komen tegen de wil van de vader in, zegt de vader vaak dat de vrouw dan ook zelf verantwoordelijk is voor alle kosten. Hoef je als verwekker en biologische vader inderdaad geen alimentatie te betalen wanneer jij er niet zelf voor kiest om dit kind ter wereld te laten komen en hier ook niets mee te maken wilt hebben?

Direct advies

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is het niet het geval dat je als man moet instemmen met de geboorte van het kind en het kind moet erkennen om onderhoudsplichtig te zijn voor het kind. Het feit dat je als man niets van het kind wilt weten, zorgt er niet automatisch voor dat je ook geen financiële verplichtingen hebt voor het (ongewenste) kind. In de Nederlandse wet is namelijk bepaald dat de verwekker van een kind dat alleen een moeder heeft onderhoudsplichtig is voor het kind. Ook de levensgezel van de moeder die heeft ingestemd met de daad die de verwekking van het kind tot gevolg kan hebben gehad, kan worden aangesproken voor kinderalimentatie. Een voorbeeld hiervan is een lesbisch stel dat ervoor kiest om gebruik te maken van een spermadonor.

Gezag of erkenning is niet bepalend

Het maakt dus niet uit of je als man of levensgezel het kind hebt erkend of het gezag hebt over het kind. Wanneer jij het kind hebt verwekt of wanneer je hebt ingestemd met de verwekking, dan kan de moeder van het kind in principe vragen om kinderalimentatie wanneer de relatie wordt beëindigd of in het geval jullie nooit samen zijn geweest.

Moet je als vader alimentatie betalen wanneer je het kind niet hebt erkend? 

Wat als de moeder al een andere partner heeft?

Voordat de moeder de verwekker of instemmende levensgezel kan aanspreken voor een bijdrage in het levensonderhoud van het kind, is het van belang dat er geen andere juridische ouder is van het kind behalve de moeder.  Juridisch ouderschap betekent niets meer dan dat je volgens de wet de ouder bent van het kind. Wordt het kind bijvoorbeeld binnen het huwelijk of geregistreerd partnerschap van de moeder geboren, dan wordt de partner van de moeder automatisch juridisch ouder van het kind. Wil de moeder dan de verwekker of instemmende levensgezel aanspreken voor de kinderalimentatie, dan moet eerst het juridisch ouderschap van haar echtgenoot worden ontkend via een procedure bij de rechter. Tot die tijd is de verwekker of de instemmende levensgezel niet onderhoudsplichtig.

LEES OOK - Hoe Prins Carlos onverwacht vader werd: een juridische uitleg over de verschillende vormen van ouderschap 

Wat als je niet zeker weet of je wel de vader bent?

Het komt voor dat het niet duidelijk is wie de biologische vader is of dat de man het vaderschap ontkent. Het wel of niet zeker weten of je de vader bent, zal er echter niet voor zorgen dat je geen alimentatie hoeft te betalen. Indien twijfel bestaat over het biologisch vaderschap, dan zal er een DNA-onderzoek moeten plaatsvinden. Wil één van de partijen daar niet aan meewerken, kan een DNA-onderzoek worden verzocht bij de rechter. Als uit het DNA-onderzoek blijkt dat de man de biologische vader van het kind is, kan hij aangesproken worden om zijn bijdrage te leveren in de kosten voor de verzorging en opvoeding van het kind.

Hoe zit het dan met een spermadonor?

Een bijzonder geval is de spermadonor. Een spermadonor is niet de verwekker van het kind en heeft waarschijnlijk ook niet als levensgezel van de moeder ingestemd met de verwekking. Echter, de spermadonor is wel de biologische vader. Desondanks is er in beginsel geen onderhoudsverplichting voor de spermadonor. Soms is het mogelijk dat de spermadonor toch wordt aangesproken voor een bijdrage in het levensonderhoud van het kind. Wanneer namelijk het biologisch vaderschap is vastgesteld, bijvoorbeeld door een DNA-onderzoek, staat ook het vermoeden vast dat je de verwekker bent van het kind. Het is dan aan de spermadonor om aan te tonen dat hij het kind niet heeft verwekt. Het is daarom ook aan te raden dat een spermadonor schriftelijk kan aantonen dat hij enkel de donor is geweest.

LEES OOK - Kinderalimentatie na overlijden van een ouder: kan dat? 

Conclusie

Het is dus wel degelijk mogelijk dat je onderhoudsplichtig bent voor een kind, ook al heb je dit kind niet erkend of heb je geen gezag over het kind. Hiervoor is van belang dat je aangemerkt kan worden als de verwekker of als instemmende levensgezel. Hoewel het mogelijk niet jouw eigen keuze is om ouder te worden, zijn er dus mogelijk wel financiële consequenties wanneer het kind geboren is.

Heb je vragen over de onderhoudsplicht van de verwekker, wens je aanspraak te maken op kinderalimentatie of word je als verwekker aangesproken? Neem dan contact met ons op en we kijken samen naar de mogelijkheden.

Stel onze specialist een vraag!

Direct advies

Neem contact op met MR. E.H. VAN OLMEN

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Lees meer goede ideeën