MR. P.M.J. NIJBOER
Advocaat arbeidsrechtWerken met familie: waarom een goede arbeidsovereenkomst ook dan onmisbaar is
“Van je familie moet je het hebben” en “Met familie moet je wandelen, niet handelen”, zijn niet voor niets veelgebruikte spreekwoorden. Ondernemen of werken met familie gaat helaas niet altijd goed. Vaak wordt de arbeidsrelatie aangegaan op goed vertrouwen en worden afspraken niet of onvoldoende op papier gezet. Onlangs kwam ik in mijn praktijk weer een goed voorbeeld tegen van hoe erg het mis kan gaan als de arbeidsrelatie tussen familieleden niet goed is vastgelegd.
Direct adviesUit deze zaak werd pijnlijk duidelijk dat een familierelatie en arbeidsrelatie niet los van elkaar kunnen worden gezien en elkaar altijd – positief maar ook negatief – zullen beïnvloeden.
Werken met familie: uit het leven gegrepen
Het ging hier om een transportbedrijf dat nationaal en internationaal transport over de weg verzorgt. De transportondernemer had zijn vader 6 jaar geleden in dienst genomen als chauffeur. Tijdens dit dienstverband oefende vader meermaals druk uit op zijn zoon om aan verschillende financiële verzoeken te voldoen. Zo dwong vader meerdere salarisverhogingen af en reed hij een leaseauto privé zonder bijtelling te betalen. Ook ging hij zonder toestemming van zijn zoon in een jaar 68 dagen op vakantie in het buitenland. Het zal je niet verbazen dat dit meer vakantiedagen zijn dan de cao Beroepsgoederenvervoer chauffeurs toekent.
Maar daar bleef het niet bij. Vader kwam tijdens het dienstverband opdagen wanneer het hem uitkwam, claimde onterecht overuren en maakte zijn werkgever tegenover klanten en leveranciers zwart. Wanneer zijn zoon hem hierop aansprak, dan dreigde vader het bedrijf schade toe te brengen. Vader ontving hiervoor ook een officiële waarschuwing.
Verstoorde arbeidsrelatie
De vader was in dienst op basis van een arbeidsovereenkomst. De zoon vroeg de rechter de arbeidsovereenkomst te ontbinden vanwege een verstoorde arbeidsrelatie. De kantonrechter vond dat door de verschillende gedragingen van vader, in combinatie met de druk die hij uitoefende op zijn zoon, de arbeidsrelatie onhoudbaar was. De rechter vond ook dat de vader niet in staat was om zich in een ondergeschikte rol te schikken, wat wel van een werknemer mag worden verwacht. Dit kwam door de familieverhouding met zijn zoon. Verder vond de rechter het kwalijk dat vader na de schriftelijke waarschuwing alsnog het conflict aanging. Kortom, het was te begrijpen dat de zoon het vertrouwen in een goede werkrelatie volledig was verloren.
Familieverhoudingen en werkgeversgezag
Als je werkt of gaat werken met familie hebben de familieverhoudingen invloed op de arbeidsverhouding. Neem bijvoorbeeld gezag. Een werkgever heeft zogeheten gezag over zijn werknemers. Dit betekent onder andere dat een werknemer instructies van zijn werkgever moet opvolgen. Maar je kunt je voorstellen dat het geven of accepteren van instructies voor problemen kan zorgen als je met familie werkt. Zeker als het natuurlijk gezag in familieverhouding anders ligt. In deze zaak oordeelde de rechter dat de vader het gezag van zijn zoon – zijn werkgever – duidelijk niet accepteerde. Onder andere omdat de vader dreigde het bedrijf schade toe te brengen als zijn zoon niet aan zijn wensen voldeed of van zijn instructiebevoegdheid als werkgever gebruik zou maken. Het was duidelijk dat de zoon op de werkvloer geen gezag kon uitoefenen op zijn vader.
De rechter concludeerde dat al langere tijd sprake was van een machtsstrijd tussen vader en zoon. Een machtsstrijd die niet in een arbeidsrelatie thuishoort. Er was sprake was van een ernstig verstoorde arbeidsrelatie en de rechter besloot de arbeidsovereenkomst te ontbinden.
Conclusie
We kunnen dus wel stellen dat als je werkt of gaat werken met familie, de werkrelatie en de arbeidsovereenkomst extra aandacht nodig hebben. Zorg er juist ook bij familie voor dat de afspraken zo volledig en duidelijk op papier komen te staan. En dat er geen twijfel kan bestaan over de arbeidsvoorwaarden en – verhoudingen die op de werkvloer gelden. Als werkgever kan je daar dan altijd op terugvallen en komt er geen onnodige spanning op de werk- en de familierelatie te staan.
Als je hier vragen over hebt, neem dan contact met mij op. Ik help je daar graag bij.
Categorieën
Deel dit artikel
Direct advies
Neem contact op met MR. P.M.J. NIJBOER
Lees meer goede ideeën
Blog
Werkgever: ben jij voorbereid op een bedrijfsongeval?
Een ongeluk zit in een klein hoekje. Ondanks nauwgezette voorzorgsmaatregelen kan het gebeuren dat er een ongeval op de werkvloer…
Lees verderBlog
Hoe lang heb ik recht op partneralimentatie?
Het komt vaak voor dat na een echtscheiding één ex-partner partneralimentatie moet betalen aan de andere. In onze praktijk krijgen wij…
Lees verderBlog
Omgang tussen opa en oma en de kleinkinderen wordt eenvoudiger?
Ouders hebben recht op omgang met hun kind. Andersom heeft het kind ook recht op contact met beide ouders. Maar wat is de positie van…
Lees verderBlog
Algemene voorwaarden in de werkplaats: praktische tips
Voor bedrijven in de automotive-sector, zoals garagebedrijven en autohandelaren, kan het gebruik van algemene voorwaarden de nodige…
Lees verder