MR. P.M.J. NIJBOER
Advocaat arbeidsrechtWet arbeidsmarkt in balans (WAB) – de arbeidsovereenkomst
Op 1 januari 2020 treedt de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) in werking. Hiermee wordt het arbeidsrecht (wederom) op verschillende onderdelen gewijzigd. De wet heeft onder meer gevolgen voor de arbeidsovereenkomst. In dit artikel zetten we de belangrijkste wijzigingen die de wet doorvoert ten aanzien van de arbeidsovereenkomst op een rij.
Direct advies1. Aard van de arbeidsovereenkomst
De werkgever wordt verplicht schriftelijk of elektronisch – bij voorkeur in de overeenkomst zelf – aan te geven om wat voor een soort arbeidsovereenkomst het gaat. De werkgever moet aangeven:
- of het om een overeenkomst voor bepaalde of onbepaalde tijd gaat;
- of er sprake is van een oproepovereenkomst, een uitzendovereenkomst of een payrollovereenkomst; en
- in het geval van een payrollovereenkomst, welke arbeidsvoorwaarden op de payrollwerknemer van toepassing zijn.
2. Concurrentiebeding bij proeftijdontslag
Op dit moment blijft een werknemer gewoon aan een (schriftelijk overeengekomen) concurrentiebeding gebonden wanneer de arbeidsovereenkomst tijdens de proeftijd wordt opgezegd. Per 1 januari 2020 verandert dit. Vanaf dat moment kan een werknemer niet aan een concurrentiebeding worden gehouden wanneer tijdens de proeftijd wordt opgezegd.
3. Codificatie proeftijd bij opvolgende overeenkomst
De WAB biedt de wettelijke mogelijkheid om een proeftijd op te nemen in een opvolgende arbeidsovereenkomst. Deze mogelijkheid bestond al in jurisprudentie, maar is nu vastgelegd in de wet. Houd dit dus in de gaten als u een werknemer een tweede of derde overeenkomst aanbiedt. Een proeftijd opnemen bij een opvolgende overeenkomst kan alleen als er duidelijk andere vaardigheden of verantwoordelijkheden van de werknemer worden geëist dan bij de voorgaande arbeidsovereenkomst.
Andere gevolgen
De introductie van de Wet arbeidsmarkt in balans heeft niet enkel gevolgen ten aanzien van de arbeidsovereenkomst, maar ook ten aanzien van flexibele arbeid, het ontslagrecht en de Werkloosheidswet. Lees ook onze andere artikelen over de Wab!
Categorieën
Deel dit artikel
Direct advies
Neem contact op met MR. P.M.J. NIJBOER
Lees meer goede ideeën
Blog
Werkgever: ben jij voorbereid op een bedrijfsongeval?
Een ongeluk zit in een klein hoekje. Ondanks nauwgezette voorzorgsmaatregelen kan het gebeuren dat er een ongeval op de werkvloer…
Lees verderBlog
Hoe lang heb ik recht op partneralimentatie?
Het komt vaak voor dat na een echtscheiding één ex-partner partneralimentatie moet betalen aan de andere. In onze praktijk krijgen wij…
Lees verderBlog
Omgang tussen opa en oma en de kleinkinderen wordt eenvoudiger?
Ouders hebben recht op omgang met hun kind. Andersom heeft het kind ook recht op contact met beide ouders. Maar wat is de positie van…
Lees verderBlog
Algemene voorwaarden in de werkplaats: praktische tips
Voor bedrijven in de automotive-sector, zoals garagebedrijven en autohandelaren, kan het gebruik van algemene voorwaarden de nodige…
Lees verder