Ondernemer & Privé
Uit ervaring weten we dat zakelijk en privé voor ondernemers dicht bij elkaar kunnen liggen. Dat geldt ook voor juridische zaken. Of het nu gaat om een risicovolle financiering, de opvolging binnen een familiebedrijf, aansprakelijkheid of een scheiding waarin ook de onderneming is betrokken: de advocaten van Stellicher staan klaar voor ondernemers. Wij denken graag mee, ook - of juíst - waar zakelijk en privé elkaar raken. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van vraagstukken waarbij onze ideeën ondernemers verder hebben geholpen.
Familiebedrijf geholpen met rechtvaardige overdracht aan kinderen
Een ondernemer kwam bij ons omdat hij zijn bedrijf aan zijn kinderen wilde overdragen. Uiteraard met ondersteuning van fiscalisten en notaris, hebben wij alles contractueel geregeld. Twee van de drie kinderen werkten in het bedrijf, de derde niet. Wij hebben een eerlijke en rechtvaardige regeling ontworpen om een juiste balans te krijgen in de zeggenschap binnen het bedrijf en de beloning die aan de twee werkzame kinderen werd gegeven, voor nu en in de toekomst.
Problematische echtscheiding van een DGA opgelost
Een DGA meldde zich bij ons omdat hij wilde scheiden. Hij en zijn vrouw bleken tijdens het huwelijk veel geld te hebben opgenomen in rekening courant bij de BV. Dit geld was besteed aan het huishouden, vakanties, kleding en uitjes. Daardoor was er een forse schuld ontstaan bij de BV. Ook hadden de DGA en zijn vrouw geld geleend bij de BV om hun woning te kopen. De DGA maakte zich zorgen over de vraag of hij na de scheiding met deze schulden zou blijven zitten en zijn vrouw schuldenvrij uit het huwelijk zou kunnen stappen. Deze zorg werd versterkt door de inwerkingtreding van de Wet Excessief lenen (per 1 januari 2023), waarmee het lenen van de BV door de DGA aan banden is gelegd. Na intensieve onderhandelingen bereikten we een deal waarbij de schulden aan de BV samen werden gedeeld.
Startende ondernemer geadviseerd over besluit tot financiering
Een enthousiaste startende ondernemer vroeg ons kantoor om advies over de financiering van zijn onderneming. Hij had startkapitaal nodig en had een bank gevonden die bereid was om dat te financieren. Als zekerheid tot terugbetaling moest de ondernemer wel persoonlijk borg staan voor 25% van de totale lening. Ook wilde de bank een pandrecht op alle voorraden. Wij hebben de ondernemer geholpen door hem uit te leggen wat de mogelijke consequenties van dit soort zekerheden zijn, waarna hij weloverwogen en goed geïnformeerd de beslissing nam om zijn onderneming door de bank te laten financieren.
Geschillen voorkomen door de arbeidsrelatie tussen familieleden te regelen
Op verzoek van een familie waarvan alle leden in het familiebedrijf werken, hebben wij geholpen om de arbeidsrelatie in kaart te brengen en vervolgens de onderliggende overeenkomsten op te stellen. Het ging om een managementovereenkomst voor de DGA en arbeidsovereenkomsten voor de andere gezinsleden. In de praktijk zien we dat bij familiebedrijven de aandacht veelal uitgaat naar de fiscale aspecten, maar arbeidsrelaties vanwege het gezinsverband vaak niet worden vastgelegd. Als er dan geschillen ontstaan kan dit heel vervelende consequenties hebben. Al helemaal in familieverband. Dit familiebedrijf hoeft zich daar geen zorgen meer over te maken.
Privévermogen retailondernemer beschermd
Een ondernemer vroeg ons te adviseren bij een zakelijk geschil. Tijdens de beoordeling daarvan constateerden wij dat hij zijn activiteiten uitvoerde binnen een eenmanszaak. Al het personeel en de contracten zaten in deze eenmanszaak. Daardoor stond deze ondernemer met zijn hele privévermogen in voor alle financiële verplichtingen van zijn onderneming. Wij hebben de ondernemer vervolgens geholpen bij het opzetten van de inbreng van zijn onderneming in een vennootschapsstructuur, waarmee de toekomstige verantwoordelijkheid voor verplichtingen van de onderneming niet langer op de ondernemer in privé zouden rusten. Daarbij hebben wij ook overeenkomsten opgesteld waarmee voor de privé investeringen in de onderneming zekerheden zijn vastgelegd.
Onze specialisten Ondernemer & Privé
Advocaat
Familie- & ErfrechtMR. H.C.D. BOS
Herlinde 026 – 3 777 121 h.bos@stellicher.nl Meer informatieAdvocaat
OndernemingsrechtMR. W.A.J. HAGEN
Wouter (026) 3 777 188 w.hagen@stellicher.nl Meer informatieAdvocaat
OndernemingsrechtMR. R.C. FAASE
Rogier 026 – 3 777 111 r.faase@stellicher.nl Meer informatieAdvocaat
OndernemingsrechtMR. K.J.G. HILDERINK
Karlijn (026) 3 777 193 k.hilderink@stellicher.nl Meer informatieAdvocaat
OndernemingsrechtMR. F.H. HOOGINK
Freek 026 – 3 777 173 f.hoogink@stellicher.nl Meer informatieAdvocaat
ArbeidsrechtMR. P.M.J. NIJBOER
Pauline (026) 3 777 175 p.nijboer@stellicher.nl Meer informatieAdvocaat
Familie- & ErfrechtMR. E.H. VAN OLMEN
Elsa 026 – 3 777 111 e.vanolmen@stellicher.nl Meer informatieAdvocaat
OndernemingsrechtMR. P.J.A. PLATTEL
Pim 06 – 54 69 73 87 p.plattel@stellicher.nl Meer informatieAdvocaat
OndernemingsrechtMR. M. VOS
Moniek 026 – 3 777 111 m.vos@stellicher.nl Meer informatieBlog
Werken met familie: waarom een goede arbeidsovereenkomst ook dan onmisbaar is
“Van je familie moet je het hebben” en “Met familie moet je wandelen, niet handelen”, zijn niet voor niets veelgebruikte…
Lees verderBlog
Werkgever: ben jij voorbereid op een bedrijfsongeval?
Een ongeluk zit in een klein hoekje. Ondanks nauwgezette voorzorgsmaatregelen kan het gebeuren dat er een ongeval op de werkvloer…
Lees verderBlog
Borgtocht aangaan? Deze 3 dingen moet je weten
Banken vragen ondernemers vaak om een borgtocht voor zakelijke financieringen. Ik krijg regelmatig vragen van ondernemers die door de bank…
Lees verderBlog
De scheidende ondernemer, een forse rekening courant schuld en de Wet excessief lenen: wat kan je doen?
De afgelopen periode heb ik verschillende ondernemers bijgestaan in een echtscheiding waarin er grote financiële zorgen waren. In die zaken…
Lees verderBlog
3 belangrijke juridische documenten voor jouw webshop!
De webshops in Nederland schieten als paddenstoelen uit de grond. Alleen al in 2023 werden er meer dan 6.000 nieuwe online shops geopend.…
Lees verderBlog
Echtscheiding en ondernemer: waar als DGA op letten bij de alimentatieberekening?
In onze echtscheidingspraktijk staan wij vaak ondernemers bij. Uit ervaring merken wij wanneer een van de echtgenoten een ondernemer is, de…
Lees verder