Advocaat familie-en erfrecht
MR. H.C.D. BOS
Herlinde
026 - 3 777 121 h.bos@stellicher.nl Direct mailenFocusgebieden
Ik houd mij bezig met het familie- en erfrecht in al zijn facetten: van echtscheidingen, alimentatievraagstukken en zorg-/omgangsregelingen tot de afwikkeling van een nalatenschap of het ontslag van de executeur. Allemaal vraagstukken die mensen persoonlijk raken. Ik houd ervan om die vraagstukken op te lossen. Mijn cliënten tot steun te zijn in roerige tijden en ervoor te zorgen dat zij hier zo goed mogelijk uitkomen. Samen een strategie te bedenken, deze vervolgens uit te rollen en de zaak te winnen. Daarbij ga ik graag tot het uiterste voor mijn cliënten.
Gerelateerde content
sep 5, 2024
Omgang tussen opa en oma en de kleinkinderen wordt eenvoudiger?
Ouders hebben recht op omgang met hun kind. Andersom heeft het kind ook recht op contact met beide ouders. Maar wat is de positie van…
jun 13, 2024
Mijn stiefouder heeft het vruchtgebruik over de erfenis, wat betekent dit voor mij?
De afgelopen 20 jaar is het aantal kinderen onder de 18 jaar dat minstens één stiefouder, stiefbroer of -zus had, met bijna 180.000…
jun 3, 2024
De scheidende ondernemer, een forse rekening courant schuld en de Wet excessief lenen: wat kan je doen?
De afgelopen periode heb ik verschillende ondernemers bijgestaan in een echtscheiding waarin er grote financiële zorgen waren. In die zaken…
mei 28, 2024
14 juni 2024: Stellicher organiseert de Dag van het Erfrecht & Bewind
Op 14 juni 2024 organiseren wij onze jaarlijkse dag van het Erfrecht en Bewind. Op deze dag kun je kosteloos een afspraak maken met een van…
sep 14, 2023
15 jaar ouderschapsplan, de voordelen en nadelen uit de praktijk op een rij
Stellichers Dag van de Scheiding 2023! Op 15 september a.s. vindt de Dag van de Scheiding plaats. Stellicher Advocaten neemt hieraan deel.…
jun 9, 2023
Nieuwe ontwikkelingen: kinderalimentatie na overlijden ouder
Een aantal jaar terug schreef ik een blog over de situatie dat een alimentatieplichtige ouder na een scheiding overlijdt en de…
jun 15, 2022
Praktische tips en tricks als er ruzie ontstaat over de waarde van de woning in een erfenis
Stellichers Dag van het Erfrecht! Op 17 juni vindt de Dag van het Erfrecht plaats die gezamenlijk wordt georganiseerd door dé verenigingen…
sep 9, 2021
Zorgregeling en omgangsregeling: wat is het verschil en wat is jouw positie als ouder?
Ouders die gaan scheiden, moeten afspraken maken over hun minderjarige kinderen.…
sep 3, 2021
Negatief advies van de Raad voor de Kinderbescherming: wat nu?
Zoals ik in een eerder blog schreef kan een rechter in een procedure over minderjarige kinderen aan de Raad voor de Kinderbescherming…
aug 23, 2021
Je ex plundert de spaarrekening van de kinderen – wat kun je daaraan doen?
Als ouders voor de start van een studie of voor het bereiken van meerderjarigheid van hun kinderen gaan scheiden, ontstaat er geregeld een…
mei 31, 2021
Beroep op nietigheid van een testament wegens dementie (geestelijke stoornis) en omkering van de bewijslast
In mijn blog over dementie en het opstellen van een testament (uit 2019) besprak ik of in geval van dementie wel een geldig testament…
mei 17, 2021
Aanvechten van huwelijkse voorwaarden: hoe een ondernemer van onredelijke huwelijkse voorwaarden af kwam
Steeds vaker word ik voordat mensen gaan trouwen, gevraagd of zij huwelijkse voorwaarden moeten laten opstellen of niet. Ik vermoed dat dit…
apr 8, 2021
Haken en ogen aan het onverdeeld laten van de woning bij echtscheiding
De afgelopen periode heb ik in diverse echtscheidingszaken de vraag gehad naar de mogelijkheden om de gezamenlijke woning samen aan te…
okt 26, 2020
Het onterfde kind en de legitieme portie: wat als je vlak voor het overlijden van je ouder een gift hebt gekregen?
Een persoon, laten wij haar José noemen, heeft een geldbedrag van haar moeder gekregen, vlak voordat deze overleed. Na het overlijden van…
sep 11, 2020
Klacht indienen tegen de Raad voor de Kinderbescherming: zinvol of niet?
Als de Raad voor de Kinderbescherming in een procedure over minderjarige kinderen met een advies komt dat niet goed is onderbouwd en de…
sep 7, 2020
Uit elkaar na samenwonen: wat moet er worden geregeld en hoe pak je dat aan?
In de wet zijn veel regels opgenomen die bepalen wat er moet gebeuren als een getrouwd stel uit elkaar gaat. Dat schept duidelijkheid en ook…
aug 31, 2020
Omgangsregeling via de rechter: welke factoren spelen een rol bij het oordeel?
Wij zien in onze praktijk dat er tussen ouders vaak onenigheid bestaat over de verdeling van de zorg voor de kinderen na de echtscheiding.…
nov 11, 2019
Scholen en gescheiden ouders: do’s en don’ts voor scholen
Als advocaat heb ik de afgelopen jaren meerdere scholen geadviseerd die betrokken dreigden te raken in een conflict tussen scheidende…
jul 1, 2019
Woonrecht na scheiding: wat zijn de gevolgen van het verlaten van de echtelijke woning?
Op het moment dat je besluit uit elkaar te gaan, heeft dit uiteraard grote gevolgen. In de eerste plaats natuurlijk alle emoties die deze…
mei 13, 2019
Als je gaat scheiden, vergeet dan niet je testament aan te passen
Met veel cliënten die ik spreek in het kader van een echtscheiding, heb ik het ook kort over de situatie van overlijden. Immers, als mensen…
apr 25, 2019
Mijn demente ouder heeft een testament gemaakt: kan ik hier iets tegen doen?
Tijdens Stellichers Dag van het Erfrecht op 1 juni 2018 kreeg ik van een dochter de vraag of het testament dat haar vader voor zijn…
mrt 12, 2019
DigiD fraude voor het verkrijgen van gezamenlijk gezag: wat kun je ertegen doen?
De afgelopen maanden ben ik diverse keren benaderd in verband met zogenaamde DigiD fraude en de aanvraag van gezamenlijk gezag. Vanwege de…
feb 21, 2019
Einde partneralimentatie vanwege ouderverstoting?
Zoals wij in eerdere blogs ook al aangaven, worden wij in onze dagelijkse praktijk regelmatig geconfronteerd met de vraag: "hoe kom ik af…
sep 4, 2018
De kinderrekening bij co-ouderschap: verstandig of niet?
Steeds vaker kom ik in dossiers de zogenoemde kinderrekening tegen. En meestal niet in positieve zin. De vraag die ouders mij regelmatig…
jun 13, 2018
Wat betekent de Wet herziening partneralimentatie voor mij?
De afgelopen dagen word ik veel gebeld en gemaild over de Wet herziening partneralimentatie. De vragen die mij telkens weer worden gesteld…
apr 26, 2018
Hoe Prins Carlos onverwacht vader werd: een juridische uitleg over de verschillende vormen van ouderschap
Hugo Klynstra, de zoon van Prins Carlos, mag de naam en titel van zijn vader gaan dragen, was onlangs (2018) in het nieuws. Daaraan vooraf…
apr 23, 2018
Wat is een levenstestament en waarom zou je er een opstellen?
Niet lang geleden heb ik voor mijzelf een zogeheten levenstestament laten opstellen. Uiteraard heb ik wel een ‘gewoon’ testament, maar…
mrt 13, 2018
Mijn ex woont samen maar ik betaal nog steeds alimentatie: wat kan ik hieraan doen?
In veel echtscheidingszaken wordt er vaak hard gestreden over met name de partneralimentatie. Over het algemeen vindt men het niet erg om…
jan 12, 2018
Tips & tricks: wat moet je doen als je gaat scheiden?
Een aantal weken terug besprak ik met mijn collega’s welke tips en tricks we mensen die in een echtscheidingssituatie terecht (dreigen te)…
sep 5, 2017
Help, mijn ex is gestopt met betalen van mijn alimentatie: 3 belangrijke tips
In veel zaken krijg ik te maken met achterstallige alimentatie, zowel partner- als kinderalimentatie. Van belang is dat zodra er een…
sep 4, 2017
CD van jou, CD van mij…
“Cd van ons allebei, maar gekregen van mijn moeder, dus van mij”, aldus Acda & de Munnik in hun alom bekende hit Kapitein deel II.…
sep 1, 2017
Als kind van 12 jaar, mag je zelf kiezen bij welke ouder je woont
Ik hoor deze zin geregeld in mijn praktijk: van ouders, kinderen, leerkrachten, hulpverleners etc. Blijkbaar bestaat in Nederland het idee…
jun 6, 2017
Kinderalimentatie na overlijden van een ouder: kan dat?
Als in een scheidingssituatie één van de ouders overlijdt bestaat de kans dat het minderjarige kind ‘berooid’ achterblijft. Wat zijn…
mei 15, 2017
Trouwen: huwelijkse voorwaarden of gemeenschap van goederen?
Wie wil er nu nadenken over scheiden als je gaat trouwen? Dat is toch een killer for romance? Toch kun je dat beter doen op het moment dat…
mrt 14, 2017
Elk kind in een vechtscheiding een eigen advocaat: wordt dat niet hoog tijd?
In een (v)echtscheiding zou ieder kind een eigen advocaat moeten krijgen om de nadelige gevolgen van een vechtscheiding zoveel mogelijk te…
okt 6, 2016
3 redenen waarom je co-ouderschap niet zomaar moet accepteren
Scheidende ouders die bij mij op bezoek komen, lijken tegenwoordig vrijwel altijd te denken dat co-ouderschap de standaard is en moet. Dit…
sep 7, 2016
Afstand doen van partneralimentatie in een mediation
Een aantal weken terug kreeg ik van een cliënte een concept echtscheidingsconvenant voorgelegd van een mediator uit de regio. In dit…
sep 7, 2016
Second-opinion bij echtscheidingsmediation; goedkoop is duurkoop
Voor veel scheidingen is echtscheidingsmediation een goede en goedkope oplossing. Er zijn echter veel mediators die werken met…